Hoe Wortels Correct Te Planten Voor Een Uitstekende Oogst?

Hoe Wortels Correct Te Planten Voor Een Uitstekende Oogst?
Hoe Wortels Correct Te Planten Voor Een Uitstekende Oogst?

Video: Hoe Wortels Correct Te Planten Voor Een Uitstekende Oogst?

Video: Hoe Wortels Correct Te Planten Voor Een Uitstekende Oogst?
Video: Wortelen kweken van zaaien tot oogsten 2024, Maart
Anonim

Wortelen zijn een van de groenten die in bijna elke moestuin te vinden zijn. Wortelen worden gebruikt om eerste en tweede gangen, salades, wortelsap en zelfs sommige desserts te bereiden. Het wortelgewas bevat veel vitamines en sporenelementen, dus het is de taak van alle zomerbewoners en dorpelingen om een goede worteloogst te verbouwen. De taak is niet eenvoudig, omdat het noodzakelijk is om rekening te houden met de weersomstandigheden, de juiste plaats te kiezen en de nodige zorg uit te voeren.

Hoe wortels correct te planten voor een uitstekende oogst?
Hoe wortels correct te planten voor een uitstekende oogst?

Veel dorpelingen kopen liever verpakte zaden dan hun eigen zaden te oogsten. Bij het kiezen van wortelzaden om te zaaien, moet u letten op de rijpingstijd van het wortelgewas. Voor die regio's waar korte zomers en koele klimaten kenmerkend zijn, is het beter om de voorkeur te geven aan vroegrijpe variëteiten. Voor regio's met een gematigd klimaat zijn wortelrassen die langer rijpen geschikter, worden dergelijke wortelen beter bewaard en is er een kans om de oogst tot het voorjaar te bewaren.

Iedereen die minstens één keer wortelen heeft geplant, weet heel goed dat slechts ongeveer 70-80 procent van de zaden ontkiemt. Om de kieming te vergroten, moeten de zaden eerst met ongekookt water bij kamertemperatuur worden gegoten en 6-12 uur worden bewaard. Na de toegewezen tijd drijven alle zaden die niet geschikt zijn om te planten, ze moeten voorzichtig worden verwijderd en weggegooid. De resterende zaden worden teruggegooid op een zachte doek, gewikkeld en nog 24 uur bij kamertemperatuur bewaard. Gedurende deze tijd zullen de zaden zwellen en het kiemproces zal versnellen.

Het wordt niet aanbevolen om een wortelgewas meerdere jaren achter elkaar op dezelfde plaats te planten, omdat de grond, vooral niet bemest, arm wordt aan elementen die nuttig zijn voor de groei van wortelen. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan welke gewassen op de gekozen plaats vóór de wortelen groeiden, als het dille, peterselie, selderij of pastinaak was, dan is het beter om het gekozen bed te weigeren, de oogst na deze voorgangers is waarschijnlijk niet goed, het is beter om de voorkeur te geven aan die percelen waar ze aardappelen, komkommers, knoflook, tomaten, uien of kool verbouwden.

De plaats voor het planten van wortels is zonnig gekozen, anders zal het wortelgewas klein en niet sappig zijn.

Allereerst bereiden ze een bed voor, graven de grond op, brengen de nodige meststoffen aan, het is ten strengste verboden om verse mest te gebruiken, waarna groeven langs de grond worden getrokken, niet meer dan 2-3 cm diep, op een afstand van 10cm van elkaar. Daarna wordt de grond bevochtigd en worden de zaden geplant. Wortelzaden worden op een afstand van 2-3 cm geplant, later is het gemakkelijker om ze te trekken.

Terwijl de wortel groeit en kracht wint om te groeien, is het noodzakelijk om het onkruid te verwijderen zodra het verschijnt. Overtollige zaailingen op het perceel beroven het wortelgewas van essentiële voedingsstoffen en remmen de groei van wortelen. Vaak wordt het eerste wieden op een wortelperceel gedaan voordat de eerste zaden uitkomen.

Het wortelgewas heeft gedurende de hele periode van groei en rijping water nodig, omdat door gebrek aan vocht kleine, trage en niet sappige wortels groeien.

Om zo vroeg mogelijk knapperige wortelgewassen te krijgen, zaaien sommige zomerbewoners wortelen onmiddellijk nadat de sneeuw is gesmolten, in welk geval de eerste oogst in juni kan worden verkregen. Maar wortelen die op zo'n vroege datum zijn geplant, worden niet in de winter opgeslagen, daarom worden wortelen voor winteropslag geplant van eind mei tot het tweede decennium van juni.

Aanbevolen: