Hoe De Erfenis In Te Voeren?

Inhoudsopgave:

Hoe De Erfenis In Te Voeren?
Hoe De Erfenis In Te Voeren?

Video: Hoe De Erfenis In Te Voeren?

Video: Hoe De Erfenis In Te Voeren?
Video: Erven | Bedrijfseconomie 2024, Maart
Anonim

Op verzoek van de erfgenamen wordt na het overlijden van de erflater een erfrechtzaak geopend. U kunt van rechtswege erfgenaam worden als er geen testament is. Indien er een testament is, gaan alle goederen over op de genoemde personen. Uitzonderingen zijn gevallen waarin tijdens het leven van de erflater minderjarige, arbeidsongeschikte of gedeeltelijk bekwame burgers van hem afhankelijk waren. In dit geval zullen zij, ongeacht het testament, het verschuldigde aandeel ontvangen. Om een erfrechtzaak te openen, dient u contact op te nemen met een notaris.

Hoe de erfenis in te voeren?
Hoe de erfenis in te voeren?

Noodzakelijk

  • - het paspoort;
  • - uitspraak;
  • - documenten voor onroerend goed;
  • - inventaris van onroerend goed;
  • - overlijdensakte;
  • - documenten van de erflater.

instructies:

Stap 1

Neem contact op met de notaris van de woonplaats van de erflater. Als de laatste woonplaats niet bekend is, kunt u contact opnemen met het notariskantoor van het gebied waar het meest waardevolle deel van de woning zich bevindt.

Stap 2

Presenteer uw paspoort, schrijf een aanvraag op het voorgestelde formulier. Ook heeft u een inventaris van alle goederen nodig, een overlijdensakte van de erflater, een uittreksel uit het huisboek van de woonplaats van de erflater, een kopie van de huwelijksakte. Vastgoeddocumenten van de BTI worden opgevraagd door een notaris, aangezien u in deze organisatie niet alle uittreksels en kopieën kunt afgeven zonder verzoek van een notaris, een rechtbank of zonder eigendomsbewijs. Heeft u geen documenten, dan is de notaris verplicht u bij te staan bij het verkrijgen ervan (de notariswet).

Stap 3

U kunt 6 maanden na het overlijden van de erflater een verklaring van erfrecht krijgen, als alle erfgenamen een algemeen en vrijwillig akkoord hebben bereikt over de verdeling van de goederen en zijn geboren. Dat wil zeggen dat alle erfgenamen die tijdens het leven van de erflater zijn verwekt, geboren moeten worden zodat alle anderen een erfrechtverklaring kunnen ontvangen. Is een van de erfgenamen nog niet geboren, dan wacht iedereen de uitkomst van de bevalling af.

Stap 4

Als niet alle erfgenamen het onderling eens kunnen worden over de verdeling van de erfenis, kan de notaris geen verklaring van erfrecht afgeven. Vraag in dat geval een boedelscheiding aan bij het Arbitragehof, vraag een rechterlijke uitspraak en neem opnieuw contact op met een notaris.

Stap 5

Als u niet in de rechten van de erfgenaam wilt treden, kunt u de erfenis schriftelijk weigeren ten gunste van andere erfgenamen, of gewoon weigeren. Ook verbiedt de wet helemaal niet om hun rechten niet op te geven, in dit geval wordt de erfenis verdeeld onder andere erfgenamen die hun rechten hebben aangevraagd.

Stap 6

Geef uiterlijk binnen 6 maanden na het overlijden van de erflater aangifte van uw erfrecht. Als u de gestelde termijn hebt gemist en de erfenis is al officieel verdeeld, dan moet u naar de rechter en documenten overleggen of een verklaring dat de reden voor de vertraging geldig is. Als u niet op de hoogte was van het overlijden van de erflater, dan behoort dit tot de categorie goede redenen waarom alle erfgenamen die het vermogen onder elkaar hebben verdeeld, verplicht zijn u het verschuldigde deel in contanten te betalen of een gelijkwaardig deel van het vermogen af te staan.

Aanbevolen: