Wat Is De "geur Van De Lente"

Wat Is De "geur Van De Lente"
Wat Is De "geur Van De Lente"

Video: Wat Is De "geur Van De Lente"

Video: Wat Is De "geur Van De Lente"
Video: Erg Mooie Melodie! De delicate geur van de lente! MUZ-ANSICHTKAART! Luister 2024, Maart
Anonim

Na een lange winter verheugen velen zich in de lente, de warmte, kleuren en een speciaal aroma waarmee de lucht gevuld is. Maar wat bedoelt iedereen met "de geur van de lente"? Geurexperts zijn het erover eens dat er voor ieder van ons iets anders is. Het hangt allemaal af van wie waar is opgegroeid.

Wat is de "geur van de lente"
Wat is de "geur van de lente"

Hoe ruikt de lente

De speciale geur van de lente begint al in Hem in de lucht te zweven, de natuur die ontwaakt uit de winter geeft de wereld. Met een stijging van de dagtemperaturen begint de sneeuw te ontdooien en is de geur van smeltwater duidelijk voelbaar in de lucht. Smeltende sneeuw, de eerste stoom uit de grond, geeft het effect dat de "geur van de lente" wordt genoemd. Bovendien rotten tijdens de wintermaanden bladeren, grassen, wortels, larven en insecten in de grond, die bij de eerste stralen van de lentezon hun bijzondere aroma uitstralen.

Vooral buiten de stad is het duidelijk voelbaar. Vervolgens worden de geuren van bloeiende knoppen, jong gras en de eerste bloemen eraan toegevoegd. Elke lentemaand heeft zijn eigen speciale geur. Het is ook vermeldenswaard dat voor elke persoon de lente anders ruikt, omdat we allemaal anders zijn. Hoe dan ook, onder invloed van deze geur wekken velen van ons een verlangen op naar positieve veranderingen in het leven. Daarom kijken we allemaal uit naar de komst van deze tijd van het jaar.

Beeld
Beeld

Mening van wetenschappers

Deskundigen die de menselijke perceptie van geuren bestuderen, geloven dat de "geur van de lente" niet verwijst naar iets dat goed ingeburgerd is, maar dat het eerder is verworven. Een Aziaat zal dus zeker een heel ander beeld hebben van een typische lentegeur dan een Amerikaan. Daarnaast hebben we het bijna altijd over een complexe mix van verschillende smaken. Dit is inderdaad niet één specifiek aroma, maar een bekwame cocktail van verschillende geuren.

De geur van de lente is complexer dan veel mensen denken. In het voorjaar wordt lucht "geweven" van totaal verschillende moleculen. Het is geen geheim dat ons brein elke geur analyseert en opslaat samen met de bijbehorende emoties en beelden. Daarom hebben we weer de juiste stemming als we de geur weer ruiken. Omdat velen van ons de lente associëren met iets vrolijks, roepen de aroma's altijd een positieve stemming op.

Dit is echter niet voor iedereen het geval. Het blijkt dat de perceptie van de lente afhangt van onze aanleg. Vooral mensen met ernstige allergische rhinitis associëren de lentegeur met niezen en rode ogen, dat wil zeggen met een persoonlijke test die niet zo snel weggaat. Dienovereenkomstig kan de lente voor zulke mensen "niet ruiken".

Ondertussen doen de meeste mensen dat wel. Wetenschappers hebben vastgesteld dat in het voorjaar het aantal mensen dat wakker wordt met een slecht humeur, wordt gehalveerd, ondanks seizoensvermoeidheid.

Aanbevolen: