Hoe Maak Je Zelf Een Glas In Lood Raam

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Zelf Een Glas In Lood Raam
Hoe Maak Je Zelf Een Glas In Lood Raam

Video: Hoe Maak Je Zelf Een Glas In Lood Raam

Video: Hoe Maak Je Zelf Een Glas In Lood Raam
Video: FOKA Glas-in-lood DOE-HET-ZELF, complete instructie! 2024, Maart
Anonim

Elk glas-in-loodraam kan onafhankelijk worden gemaakt, zowel klassiek als imitatie. Hiervoor is het niet nodig om speciale machines te kopen: je kunt rondkomen met redelijk betaalbare en goedkope gereedschappen en materialen.

Glas in lood maken in Tiffany-stijl
Glas in lood maken in Tiffany-stijl

Het is nodig

  • - tegelsnijder (voor het draaien van glasranden)
  • - schuurschijf met gemiddelde korrel
  • - Glas-snijder
  • - soldeerbout met dunne punt
  • - gekleurd glas
  • - dik wit papier
  • - potlood of viltstift
  • - POS-61 soldeer
  • - patina
  • - folie kopertape

instructies:

Stap 1

Glas-in-loodraam is een paneel gemaakt van veelkleurig glas dat transparant of mat kan zijn. Alle benodigde materialen voor de vervaardiging ervan kunnen in gespecialiseerde winkels worden gekocht. U kunt zowel een klassiek glas-in-loodraam als de imitatie ervan onafhankelijk maken. Basistechnieken: "tiffany" en fusing (glas sinteren).

Stap 2

Hoe maak je een glas-in-loodraam in Tiffany-stijl?

De productie van panelen begint met de selectie van een patroon. De grootte moet overeenkomen met de grootte van het toekomstige glas-in-loodraam. Alle lijnen van de afbeelding moeten duidelijk worden getekend met een eenvoudig potlood of viltstift. Elk detail van de tekening moet worden geschreven uit welk glas het moet worden gesneden. Dat wil zeggen, geef de kleur aan. Het papier met de afbeelding van het toekomstige glas-in-loodraam wordt op een plat, hard oppervlak gelegd, nadat er eerder een zachte doek op is gelegd. Hiermee wordt voorkomen dat het glas barst tijdens de vervaardiging van paneeldelen ervan.

Stap 3

Gefocust op de getekende contour, wordt het gewenste deel uitgesneden met behulp van een glassnijder. Als de randen ongelijk zijn, wordt het overtollige glas verwijderd met een pincet, die kan worden vervangen door een kleine tang. Vervolgens beginnen ze de rand om te draaien. Hiervoor zijn speciale machines, maar voor het zelfstandig vervaardigen van een klein glas-in-loodraam kun je met een gewone tegelsnijder rondkomen. Er moet een schuurschijf met gemiddelde korrel op worden geïnstalleerd. Het is belangrijk dat dit gereedschap is uitgerust met een waterbad. Hierdoor kunnen kleine glasscherven worden weggespoeld terwijl het wiel draait.

Stap 4

Nadat het draaien is voltooid, moet elk stuk langs de rand worden omwikkeld met folietape. Deze rand moet goed tegen het glasoppervlak passen, dus de folie wordt voorzichtig gladgestreken met een vlakke houten stok of de zijkant van een potlood. Daarna worden de afgewerkte elementen van het glas-in-loodraam op de tekening neergelegd. Het blijft om alle stukjes glas aan elkaar te solderen. De sterkte van de verbinding wordt geleverd door de folietape. Het afgewerkte glas-in-loodraam is bedekt met patina.

Stap 5

Hoe maak je zelf een imitatie van een glas-in-loodraam?

Zo'n paneel kan op twee manieren worden gemaakt: vullen en schilderen. Dat laatste is niet bijzonder moeilijk, want het wordt gedaan met behulp van speciale glas-in-loodverven in de tekentechniek. Voor een glas-in-loodraam zijn twee dingen nodig: een pasta voor het tekenen van de omtrek en een vulling (verf of gekleurde vernis). Zo'n paneel is heel eenvoudig gemaakt: er wordt een tekening gemaakt, er wordt een gewone transparante glasplaat van de vereiste grootte op gelegd en vervolgens wordt de contour van de afbeelding getekend met behulp van een speciale pasta. Bij het stollen van deze massa beginnen ze de binnenste delen van de tekening te vullen met verf of vernis van de juiste kleur.

Aanbevolen: