Bij Welke Temperatuur Sterven Pathogene Bacteriën?

Inhoudsopgave:

Bij Welke Temperatuur Sterven Pathogene Bacteriën?
Bij Welke Temperatuur Sterven Pathogene Bacteriën?

Video: Bij Welke Temperatuur Sterven Pathogene Bacteriën?

Video: Bij Welke Temperatuur Sterven Pathogene Bacteriën?
Video: Examen biologie: bacteriën en virussen 2024, Maart
Anonim

Voedsel bederft door pathogene bacteriën en micro-organismen die erop komen vanuit de lucht, het water, het bodemoppervlak en tijdens de verwerking. Door de ontwikkeling van anaërobe (bederfelijke) processen uit te lokken, kunnen pathogene bacteriën hun levensvatbaarheid zeer lang behouden en worden ze niet alleen de oorzaak van infectieziekten, maar ook van voedselvergiftiging. Daarom moeten producten tijdens langdurige opslag een warmtebehandeling ondergaan om hun versheid te behouden.

Bij welke temperatuur sterven pathogene bacteriën?
Bij welke temperatuur sterven pathogene bacteriën?

Hoe de ontwikkeling van ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen?

Dit type micro-organisme onderscheidt zich door een benijdenswaardige vruchtbaarheid en kan zijn aantal elke 20 minuten verdubbelen. Hiervoor hebben bacteriën, naast het voedingsmedium - voedsel - bepaalde voorwaarden nodig: vochtigheid en een vrij breed temperatuurbereik - van +5 tot 63 ° C, terwijl de meest comfortabele temperatuur voor hen kamertemperatuur is.

Daarom, als je geen pathogene bacteriën doodt, kun je in ieder geval hun reproductie stoppen door voedsel in zulke temperatuuromstandigheden te plaatsen waarin dit proces volledig wordt geremd. Als u voedsel bewaart bij temperaturen boven 0 ° C, maar onder 5 ° C, of ze onderwerpt aan een warmtebehandeling bij temperaturen boven 63 ° C, kunt u ze niet alleen lang vers houden, maar ook al hun nuttige eigenschappen behouden.

Invriezen of frituren?

In het geval dat u vastberaden bent en ziekteverwekkende bacteriën op leven en dood bestrijdt, zullen lage en hoge temperaturen u hierbij helpen. De temperatuur waarvan deze of die bacteriën zullen afsterven, hangt af van hun soort of type. De meeste bacteriën en protozoa sterven als ze 10 minuten op 70 ° C worden bewaard, maar sommige virussen overleven zelfs bij langdurig koken in water van 100 ° C. Als u de sterilisatiemodus in een autoclaaf bij een temperatuur van 165-170 ° C gebruikt, sterven alle sporen en micro-organismen binnen 1 uur af. Sommige bijzonder hardnekkige sporenvormende virussen zijn bestand tegen enkele tientallen minuten bij een temperatuur van 200 ° C.

Micro-organismen passen zich gemakkelijk aan lage temperaturen aan. Er zijn er die hun levensvatbaarheid behouden bij temperaturen van -20 tot -45 ° C, maar onder dergelijke omstandigheden vindt de ontwikkeling van pathogene micro-organismen natuurlijk niet plaats. Psychrofiele micro-organismen sterven bij temperaturen onder -5 of -7 ° C. De meest vorstbestendige schimmels en gisten, ze sterven niet volledig af en behouden het vermogen om zich voort te planten wanneer ze worden overgebracht naar gunstiger omstandigheden. Bacteriën die geen sporen vormen, sterven het snelst bij temperaturen onder het vriespunt.

Als je voedsel langzaam invriest, zullen bacteriën in grote aantallen sterven, omdat de resulterende ijskristallen hun protoplasma en celmembranen vernietigen. Daarom sterven micro-organismen bij een temperatuur van -3 of -4 ° C in grotere aantallen dan bij lagere temperaturen. Er is vastgesteld dat bij temperaturen van -5 tot -10 ° C slechts 2,5% van de bacteriën overleeft, bij -15 ° C - meer dan 8%, en als ze onmiddellijk in een kamer met een temperatuur van -24 ° C worden geplaatst, zal 53% van de micro-organismen overleven.

Aanbevolen: