Hoe Keramische Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen

Inhoudsopgave:

Hoe Keramische Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen
Hoe Keramische Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen

Video: Hoe Keramische Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen

Video: Hoe Keramische Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen
Video: 6 Verwerking Keramische Tegels 2024, Maart
Anonim

Ondanks het feit dat de markt van afwerkingsmaterialen een breed scala aan nieuwe producten biedt, verliezen keramische tegels hun relevantie niet, omdat je het zelf kunt doen, ze zijn goedkoop, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.

Hoe keramische tegels met uw eigen handen te leggen
Hoe keramische tegels met uw eigen handen te leggen

Als we het kostenniveau van afwerkingsmaterialen evalueren op basis van hun bruikbaarheid en duurzaamheid, zullen keramische tegels de eerste plaats innemen in de ranglijst van goedkope posities. De muren of vloeren die erdoor worden aangelegd, gaan zo lang mogelijk mee, vereisen geen speciale zorg en zijn bestand tegen mechanische en thermische schade. Maar alleen als het type bekledingsmateriaal correct is geselecteerd en de tegels strikt volgens de technologie worden gelegd. De technologie voor het leggen van keramische tegels is vrij eenvoudig en u kunt al het werk met uw eigen handen doen, zonder tussenkomst van specialisten, dat wil zeggen dat u de kosten van de diensten van meesterafwerkers omzeilt. Voordat u doorgaat met de selectie van tegels en het leggen ervan, is het noodzakelijk om alle soorten materiaal en de subtiliteiten van het werken ermee te bestuderen.

Soorten keramische tegels en hun toepassingsgebieden

Keramische tegels zijn tegels van klei die een warmtebehandeling hebben ondergaan. Aangezien dit een afwerkingsmateriaal is, wordt de classificatie niet alleen uitgevoerd op basis van fysische en chemische eigenschappen, maar ook op externe (esthetische) gegevens.

Het eerste type classificatie is volgens de productiemethode. Gegoten keramische tegels hebben ongelijke randen, ze kunnen verschillende afmetingen hebben, ze zijn in de regel niet geschikt voor het afwerken van wanden of vloeren in woonruimten en badkamers. Gesneden tegels zijn materialen van natuursteen, erg duur en zeer duurzaam. De meest populaire en beschikbaar voor een breed scala van consumenten zijn keramische tegels gemaakt door persen en extrusie.

Het principe van classificatie van keramische (tegel)tegels volgens externe gegevens onderscheidt vier soorten materiaal:

  • rustiek (met een heterogeen oppervlak),
  • zonder verwerking,
  • geglazuurd,
  • poreus.

Het oppervlak van rustieke keramische tegels imiteert de structuur van hout of natuursteen. Dit materiaal is geschikt voor wanddecoratie in landelijke stijl, Scandinavisch of rustiek "eco". Voor wand- en vloerbekleding in badkamers, gangen en keukens zijn geglazuurde tegels met een perfect glad oppervlak, duurzaam, bestand tegen beschadiging, hoge temperaturen en vocht geschikt.

Hoe een tegel te kiezen en de benodigde hoeveelheid materiaal te berekenen?

De beste optie voor het kiezen van keramische tegels is oefenen. Dat wil zeggen, u moet het advies inwinnen van een specialist op het gebied van afwerking. Alleen een professional kan u vertellen over de kenmerken van een bepaald type tegel, aanbevelingen doen voor de installatie, het benodigde aantal tegels nauwkeurig berekenen en u helpen bij het maken van de juiste keuze. Als dit niet mogelijk is, kunt u de standaardregels volgen voor het kiezen van dit soort materialen:

  • bij het onderzoeken van monsters in een winkel, moet u letten op de integriteit van de tegel - of er scheuren, schilfers aan de buiten- en achterkant zijn, of de tekening met hoge kwaliteit is aangebracht (indien aanwezig),
  • het buitenoppervlak van de tegels moet glad zijn, zonder uitstulpingen en ruwheden die het patroon of de schaduw vervormen,
  • het is absoluut noodzakelijk om de conformiteit van de tegelranden te controleren - de opening mag niet meer dan 1 mm zijn,
  • hoogwaardige keramische tegels hebben geen uitgesproken chemische geur, de glazuurlaag schilfert niet af.

Het is erg belangrijk om precies te berekenen hoeveel keramische tegels er nodig zijn om een bepaalde kamer of een aparte muur te decoreren. Het is absoluut noodzakelijk om rekening te houden met het verbruik bij het werken met tegels met een patroon of ornament. U kunt online rekenmachines gebruiken of zelf de berekeningen uitvoeren. De belangrijkste parameters zijn het gebied van het vlak dat moet worden aangelegd met keramische tegels en het gebied van één tegel. Voeg 10-15% toe aan de oppervlaktewaarde - de standaardreserve voor het snijden van het materiaal.

Benodigde gereedschappen en benodigdheden

Voor zelfleggende keramische tegels heeft u niet alleen het belangrijkste afwerkingsmateriaal nodig, maar ook verbruiksartikelen, verschillende speciale constructiegereedschappen. Professionals raden aan om in de hoofdlijst op te nemen:

  • een spatel en een rubberen hamer van minimaal 1 kg,
  • bouwmixer en niveau,
  • marker, mes en penseel, plastic kruisjes,
  • tegelsnijder of slijper,
  • meetlint en vierkanten, draadknippers,
  • regels van aluminium met een lengte van 1,5 tot 2,5 m.

Verbruiksgoederen zijn materialen zonder welke het onmogelijk is om keramische tegels op de vloer of de muren te leggen. Deze groep omvat beton- en lijmmengsels. Hun keuze is gebaseerd op de kenmerken van het geselecteerde type afwerkingsmateriaal en de structuur van het oppervlak waarop ze zullen worden gelegd.

De basis onder de tegels moet worden geprimed en behandeld met antiseptica om de ontwikkeling van schimmels onder het materiaal uit te sluiten. Een primer is noodzakelijk zodat de tegel zo lang mogelijk blijft zitten, niet afbreekt onder invloed van vocht of mechanische belasting. Het is belangrijk om te begrijpen dat voor een baksteen, gipsplaat of houten oppervlak speciale soorten primers nodig zijn. Lijmen worden volgens hetzelfde principe geselecteerd - in overeenstemming met het type tegel en het type ondergrond ervoor.

Technologie voor het leggen van keramische tegels

Voordat u keramische tegels met uw eigen handen gaat leggen, moet u begrijpen dat dit geen behang of verf is, en dat het moeilijker is om met dit materiaal te werken, maximale concentratie van aandacht, toewijding en geduld zijn vereist. Het is erg belangrijk om het oppervlak goed voor te bereiden - verwijder de oude afwerking, lijn uit, bereik een strikt rechte hoek tussen aangrenzende vlakken. En pas daarna kunt u beginnen met het leggen van de tegels:

  • beslissen over de manier van leggen - lineair, "dambord", kruis (tapijt), ornament of caleidoscoop,
  • breng een markering aan op het vlak om fouten, rijverplaatsing,
  • maak een voorlopige lay-out van tegels op een horizontaal oppervlak,
  • verdun het lijmmengsel, wacht tot het volledig gebruiksklaar is (meestal 20-30 minuten),
  • breng lijm aan op het oppervlak en begin met het leggen van de tegels.

Een oppervlakte van niet meer dan 1 vierkante meter wordt gelijktijdig verwerkt met een lijmmengsel. m. Als u het onmiddellijk op het hele vlak aanbrengt, begint het uit te drogen en verliest het zijn functionele eigenschappen. Het is noodzakelijk om openingen tussen de tegels te laten, waarvan de grootte wordt bepaald met behulp van speciale plastic kruisen. Bovendien is het noodzakelijk om de gelijkmatigheid van elke tegel te regelen met behulp van een niveau.

Kenmerken van wand- en vloerbekleding

De techniek van het bekleden van muren en vloeren met keramische tegels is iets anders. Tegels op de muur beginnen vanaf de onderkant, vanaf de dichtstbijzijnde, open hoek. Dat wil zeggen, als de grootte van de tegels niet evenredig is met de grootte van de muur, zullen niet-solide, gesneden monsters in de verre hoek worden gelijmd en niet opvallen. Het is noodzakelijk om de tegel iets langer aan de muur te bevestigen (druk erop), en het is niet nodig om tegelijkertijd een groot gebied met een bevestigingsoplossing te verwerken - niet meer dan 0,5 vierkante meter. m.

Vloerbekleding wordt uitgevoerd vanuit de verre hoek van de kamer naar de uitgang. Dit is nodig zodat u aan het einde van het werk niet op de tegels hoeft te stappen bij het verlaten van de kamer. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de tegels perfect gelijkmatig liggen, zonder druppels en "trapjes". Deze nuance kan worden getraceerd met behulp van een waterpas en een uitgerekte draad.

Keramische tegels op de juiste manier snijden?

In de regel moet u bij het afwerken van werken met keramische tegels het materiaal snijden, omdat de grootte van de tegels zelden evenredig is met de grootte van het vlak. En als er geen goede ervaring is, is er een groot risico op het bederven van een grote hoeveelheid materiaal.

Als je je realiseert dat je de tegels moet snijden, moet je een speciaal gereedschap voorbereiden en geduld hebben. U kunt keramische tegels snijden

  • tegelsnijder,
  • tangen
  • Slijper,
  • Glas-snijder.

De eenvoudigste manier om keramische tegels te snijden is met behulp van een tegelsnijder. De tegel is gemarkeerd met een potlood of stift en past in het apparaat. De tegel wordt met speciale klemmen of met de hand vastgezet, waarna het handvat van het apparaat soepel wordt neergelaten, waardoor het tegelsnijdermes wordt aangedreven.

Als een slijpmachine als snijgereedschap wordt gebruikt, moet u de optimale snelheid van het apparaat en een schijf selecteren die overeenkomt met de kwaliteit van het materiaal, in de regel is dit een stenen schijf. De tegel moet worden gemarkeerd en bevestigd, en pas daarna kan deze met een slijpmachine worden gesneden.

De technologie van het snijden van keramische tegels met glassnijders en draadknippers is ingewikkelder en vereist de juiste ervaring en vaardigheden. Bij het gebruik van dergelijke gereedschappen verschijnen vaak spanen en scheuren op de tegels.

Afwerking na het leggen van keramische tegels

De laatste, laatste fase van de afwerking met keramische tegels is het voegen van de voegen tussen de tegels. En het belangrijkste daarin is de keuze van de compositie, die de openingen tussen de tegels zal opvullen. Het is noodzakelijk om tegelijkertijd aandacht te besteden aan verschillende van zijn kenmerken:

  • kleurvergelijking,
  • kwaliteit,
  • Functionele eigenschappen.

Voordat u met de afwerking begint, moet u ervoor zorgen dat de compositie waarmee de tegel aan de muur of vloer wordt bevestigd, volledig droog is. De initiële uitharding (droging) vindt niet eerder plaats dan 48 uur nadat de tegel is gelegd. Maar voor de meest duurzame bevestiging van de tegels zijn minimaal 7 dagen nodig.

De voegmassa wordt met een rubberen spatel op de tegelvoegen aangebracht, diagonale bewegingen van boven naar beneden. Overtollig voegmiddel kan pas worden verwijderd nadat het volledig is gefixeerd en droog in de voegen. Ze mogen in geen geval worden afgewassen, vooral met zeepoplossingen, die de structuur van de nog niet volledig gedroogde samenstelling kunnen vernietigen. Het is het beste om de stukjes voegspecie te verwijderen met een zachte doek en de muur of vloer drie tot vier na het afwerken van het vlak af te spoelen.

Aanbevolen: