Koffie Kweken Uit Zaad: Regels En Nuances

Inhoudsopgave:

Koffie Kweken Uit Zaad: Regels En Nuances
Koffie Kweken Uit Zaad: Regels En Nuances

Video: Koffie Kweken Uit Zaad: Regels En Nuances

Video: Koffie Kweken Uit Zaad: Regels En Nuances
Video: Pepers en Paprika's kweken van zaaien tot oogsten 2024, Maart
Anonim

Ethiopië wordt beschouwd als de geboorteplaats van koffie, hoewel er een eindeloze discussie over dit onderwerp is. Koffie heeft veertig soorten van deze plant. Koffiebomen groeien niet in Rusland. In de verre Sovjettijd werd geprobeerd ze te cultiveren in de subtropische regio Azerbeidzjan - Lankaran, maar op dit moment is er geen informatie over dit experiment. Tegenwoordig hebben amateur-tuinders de mogelijkheid om thuis een koffieboom te laten groeien.

Koffie kweken uit zaad: regels en nuances
Koffie kweken uit zaad: regels en nuances

Er zijn twee methoden om het idee om met je eigen handen een koffieboom te laten groeien, te implementeren:

- plantzaad koffiebonen, - gebruik vegetatieve stekken.

De methode van vermeerdering door stekken veronderstelt de aanwezigheid van een volwassen boom, daarom is de methode van het planten van zaden meer acceptabel voor beginnende amateurs.

Plantmateriaal

Granen voor het planten zijn niet gefrituurd, dat wil zeggen niet bruin, maar groen. Een onmisbare voorwaarde voor het ontkiemen van plantmateriaal is de versheid ervan. De meest populaire zelfgemaakte koffiesoorten zijn Arabica en Nana, een dwergvariant van de koffieboom.

Voor het planten moeten de zaden worden verwerkt, omdat de schil van het graan erg hard is en verticuteren vereist. Hiervoor wordt de schaal ofwel verzacht of mechanisch verwijderd. Er is ook een chemische methode om natuurlijke bescherming te verwijderen met behulp van een zuur, maar het is moeilijk om het thuis te gebruiken.

Daarna moeten de korrels worden gedesinfecteerd in een zwakke mangaanoplossing. De zaden worden begraven in losse, lichte grond, die zuur genoeg moet zijn. Om de grond aan te zuren, wordt er fijngehakt veenmos aan toegevoegd. De samenstelling van de grond zelf bestaat uit twee delen veen, een deel bladhumus, kasland en schoon rivierzand.

Zaaien

Een gelijkmatige laag bevochtigde grond wordt in de container gegoten, de korrels worden niet meer dan één centimeter begraven, waarbij een stap ertussen van drie centimeter wordt waargenomen.

De container is bedekt met glas, condensaat, dat zich op het glasoppervlak verzamelt, zorgt voor het nodige waterregime voor de zaden. De container moet aan de zonnige kant worden geplaatst en het glas moet regelmatig worden verwijderd voor ventilatie, hoe groter de zaailingen worden, hoe vaker ventilatie moet worden gedaan.

Zaailingen

Na ongeveer een maand verschijnen de eerste scheuten, waarna de container wordt overgebracht naar een lichte maar schaduwrijke plaats, waarbij de mogelijkheid van direct zonlicht volledig wordt uitgesloten. De kamertemperatuur in het zomerseizoen kan oplopen tot 25 ° C, in de herfst-winterperiode - minimaal 15 ° C.

Zodra de eerste twee tot vier bladeren verschijnen, worden de zaailingen geplant in afzonderlijke diepe potten met een diameter tot 7 cm. De wortels van de zaailing hebben de neiging zich naar beneden uit te strekken. Naarmate het wortelstelsel zich vormt en nieuwe bladeren en twijgen worden gevormd, worden de zaailingen nog twee tot drie keer getransplanteerd, waarbij de diameter van de pot elke keer met 2 cm wordt vergroot.

Verzorging en voeding van een koffieboom

De transplantatie wordt alleen in het voorjaar uitgevoerd. Wanneer de zaailing al in een permanente bloempot is getransplanteerd, wordt deze overgebracht naar een schaduwrijke plek en wordt de plant de eerste twee weken regelmatig besproeid.

Het is niet nodig om de kroon van de boom te vormen, u hoeft alleen droge en overgroeide takken te verwijderen. In de zomer moet de watergift overvloedig en regelmatig zijn, in de winter - indien nodig.

Plantenvoeding mag niet vaker dan één keer per maand worden uitgevoerd met minerale meststoffen, die kunnen worden gekocht bij gespecialiseerde tuinwinkels. De methode en dosering staan vermeld op de verpakking.

Bloei en vruchtvorming

Na een hoogte van maximaal 2 meter te hebben bereikt op de leeftijd van drie jaar, begint de boom te bloeien en vrucht te dragen. Als de plant gezond is, bloeit hij rijkelijk met zeer geurige witte of crèmekleurige bloemen. Bloemen worden verzameld in een bloeiwijze die er badstof uitziet.

Na het verschijnen van de eierstok vallen de bloemen eraf en uit elke eierstok wordt een vrucht gevormd, onder de schaal waarvan zich twee koffiebonen bevinden. De vruchten rijpen en veranderen van kleur van groen naar rood.

De eigenaardigheid van de koffieboom is dat er op één plant tegelijkertijd zowel bloemen als rijpende vruchten kunnen zijn. In één seizoen kan tot 500 g droge koffiebonen worden verwijderd van een zelfgekweekte koffieboom.

Aanbevolen: