Wat Is Een Diktemeter En Waarvoor Dient Hij?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Diktemeter En Waarvoor Dient Hij?
Wat Is Een Diktemeter En Waarvoor Dient Hij?

Video: Wat Is Een Diktemeter En Waarvoor Dient Hij?

Video: Wat Is Een Diktemeter En Waarvoor Dient Hij?
Video: Geluid dB decibel) en snelle rekenregels 2024, Maart
Anonim

De eenvoudigste diktemeter kan in een paar minuten uit het materiaal worden gemaakt. Tegelijkertijd is de schaafmachine een van de belangrijkste gereedschappen in schrijnwerk en sanitair.

REISMUS PLAATSEN
REISMUS PLAATSEN

Het doel van de schaafmachine

Om te begrijpen hoe belangrijk het is om een schaafmachine in een werkplaats te hebben, hoeft u alleen maar naar elk timmerwerkproduct te kijken: tafel, stoel, kledingkast, bed … Ze bestaan allemaal uit planken of staven met dezelfde dikte over de gehele lengte en randen strikt parallel naar elkaar. Het parallellisme van de randen en de constante dikte geven het product een perfecte look die een lust voor het oog is, wat de nauwkeurigheid en vaardigheid van de vakman aantoont. Dergelijk werk kan niet worden gedaan zonder een schaafmachine.

  • Een diktemeter is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om op een bepaalde afstand lijnen op een onderdeel te tekenen.
  • Ook wordt een diktemeter in het dagelijks leven houtbewerkingsapparatuur genoemd, ontworpen voor het schaven van werkstukken op maat volgens een bepaalde dikte.

Als in het gesprek de angst bestaat dat de gesprekspartner niet zal begrijpen om welk type schaafmachine het gaat, dan wordt het hulpmiddel voor het aanbrengen van de markering een markeringsmeter genoemd en wordt houtbewerkingsapparatuur een schaafmachine genoemd.

Het woord "gage" kwam in de Russische taal uit het Zuid-Duits. In het moderne Duits wordt dit instrument "streichmas" genoemd, dat wil zeggen een apparaat voor het tekenen van slagen. Ook gebruiken Duitse timmerlieden het woord "raismas". In het Russisch is er vaak een "semi-Duitse" uitspraak van de naam van het instrument: "reismas".

Handmatige schrijnwerkschaaf

De eenvoudigste markeringsmaat is een plank met een richel (beugel) waarin een schrijver wordt gestoken. De afschrijver kan bijvoorbeeld een spijker zijn die wordt ingeslagen zodat het scherpe uiteinde naar buiten steekt en u een lijn kunt trekken.

Markeren met een diktemeter
Markeren met een diktemeter

De diktemeter werkt heel eenvoudig: de timmerman leidt de niet met een richel op een plat oppervlak en trekt een markeringslijn met een scherp uiteinde. Natuurlijk kan zo'n hulpmiddel slechts één, ongewijzigde afstand van de richel markeren. Om op verschillende afstanden van de richel een lijn te kunnen trekken, bestaat de vandiktemeter uit twee delen; markeerstrip en basis, die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Een dergelijk gereedschap vereist ook een mechanisme voor het bevestigen van de onderdelen ervan na het instellen van de gewenste afstand. Dit mechanisme kan een hardhouten wig of een schroef zijn. Voor het gemak van het plaatsen van de markeringen op de rail, kunt u een liniaal met verdelingen plakken.

Er zijn veel soorten markeringsreims, die zowel verschillen in het materiaal waarvoor ze zijn bedoeld als in de mogelijkheid om complexere markeringen dan één rechte lijn aan te brengen. Met vandiktemeters voor het markeren van pennen en groeven kunt u bijvoorbeeld snel en nauwkeurig schrijnwerkverbindingen op verschillende onderdelen markeren.

Slotenmaker diktemeter

Bij loodgieterswerk wordt een speciaal type schaafmachine gebruikt. De diktemeter van een slotenmaker is een verticale standaard op een horizontaal platform, waaraan een schuine schrijver is bevestigd. Door de afschrijver langs de verticale paal te bewegen en deze in of uit te duwen, kunt u elke afstand tot de basiszijde van het platform krijgen. De geselecteerde positie wordt met schroeven vastgezet en het gereedschap volgt een sjabloon of referentievlak zodat de afschrijver markeringen op het werkstuk achterlaat.

Ook in sanitair wordt een remklauw (remklauw) gebruikt, die analoog is aan een remklauw met een basisschaal die op het rek is bevestigd. Met deze tool kun je de hoogte meten en markeringen tekenen op een bepaalde hoogte.

Hoogtemeter
Hoogtemeter

vandiktebank

Met de vandiktebank kunt u een plaat met een bepaalde dikte krijgen. Het werkstuk erin wordt door roterende rollen stevig tegen de tafel gedrukt en door de werkruimte getrokken. In de werkruimte van de schaafmachine draaien een of meerdere messen die zorgen voor het verwijderen van spaanders. Doordat het werkstuk met zijn ondervlak stevig in de tafel wordt gedrukt, is de dikte van de plaat na bewerking constant. In dit geval heeft de machine altijd een mechanisme om de hoogte van de messen boven de tafel te verstellen.

Werkschema van de vandiktebank
Werkschema van de vandiktebank

Het is belangrijk om te begrijpen dat de dikteschaafmachine geen vervanging is voor een schaafmachine of schaafmachine. Het bord, dat een bocht heeft voordat het in het vandiktegereedschap wordt gevoerd, zal door de rollen worden gedrukt wanneer het door de machine gaat en zal terug buigen zodra het van de druk wordt bevrijd. Alvorens vandikte te worden, moet ten minste één zijde van de plaat of staaf vlak en vlak zijn. U moet beginnen met verwerken op een diktemeter door het werkstuk met een platte (otted) zijde naar beneden te leggen.

De belangrijkste kenmerken van de vandiktebank:

  • Motorkracht. Het vermogen van de machine om hardhout te verwerken is direct afhankelijk van het vermogen. Bovendien kan een zwakke motor zelfs op zachthouten planken een ongelijkmatig rijgedrag veroorzaken.
  • Maximale schaafbreedte. Hoe groter het is, hoe beter natuurlijk, maar je moet rekening houden met het vermogen - het verwerken van een breed bord legt veel druk op de motor. Een machine met een grote schaafbreedte moet worden voorzien van een grotere motor.
  • Maximale werkstukhoogte. De keuze van deze parameter moet worden gemaakt op basis van waar de machine voor dient te worden gebruikt.
  • Maximale schaafdiepte per pas. Heeft invloed op de werkprestaties. Hoe lager dit cijfer, hoe meer passen er gemiddeld nodig zijn, waardoor de verwerking langer duurt.
  • Het aantal messen en hun locatie. Er zijn vandiktemachines waarmee u twee tegenover elkaar liggende randen tegelijk of zelfs alle vier de zijden van het werkstuk kunt bewerken. Dergelijke apparatuur is natuurlijk duurder, moeilijker in te stellen en in gebruik te nemen, en vraagt meer van zowel het motorvermogen als het gewicht van de machine zelf.
vandiktebank
vandiktebank

Waarop letten bij het kiezen van een vandiktebank?

Tijdens het bedrijf wordt de vandiktebank zwaar belast. Dit kan leiden tot trillingen en als gevolg daarvan tot een storing in de instellingen en tot slijtage van alle mechanismen. Door slijtage kan de nauwkeurigheid van de schaafinstellingen sterk afnemen. Hierdoor zullen meerdere planken, op dezelfde maat getrimd, in werkelijkheid verschillende diktes hebben. Dit zal vooral opvallen als planken of staven gekalibreerd met een diktemeter bedoeld zijn voor het verlijmen van meubelplaten.

De industriële vandiktebank die in timmerwerkplaatsen wordt gebruikt, is een zwaar apparaat met een massief bed, dat trillingen vermindert. De mechanismen voor het omhoog / omlaag brengen van messen erin zijn meestal ontworpen met een grote veiligheidsmarge. Dit alles leidt ertoe dat betrouwbare industriële vandiktebanken honderden kilo's en meer wegen. Zo'n unit is niet eenvoudig of zelfs onmogelijk te installeren in een thuiswerkplaats of in een landhuis.

Huishoudelijke vandiktemachines worden gemaakt op een drager van metalen profielen. Goedkope modellen kunnen lagers van lage kwaliteit en vereenvoudigde mesliftontwerpen gebruiken. Als gevolg hiervan kan het vandikteproces veranderen in "dansen met tamboerijnen", en de kwaliteit van de verkregen blanco's zal sterk afhangen van de vindingrijkheid van de meester. Daarom is het bij het kiezen van een vandiktebank voor een thuiswerkplaats erg belangrijk om gebruikersrecensies te bestuderen, die u op internet kunt vinden of aan vrienden kunt vragen. In deze beoordelingen is het de moeite waard aandacht te besteden aan hoe de apparatuur zich gedraagt na een lange gebruiksduur. Het zal ook nuttig zijn om de ervaring van gebruikers met de verfijning van specifieke modellen van werktuigmachines te bestuderen.

Toch is voor de post-polaire liefhebber de vandiktebank een van de belangrijkste apparaten in een werkplaats. Het maakt uw schrijnwerk veel leuker en efficiënter.

Aanbevolen: