Teer: Hoe Krijg Je Het Thuis?

Inhoudsopgave:

Teer: Hoe Krijg Je Het Thuis?
Teer: Hoe Krijg Je Het Thuis?

Video: Teer: Hoe Krijg Je Het Thuis?

Video: Teer: Hoe Krijg Je Het Thuis?
Video: Stipt Polish Point - Hoe maak je de buitenkant van je auto fabrieksnieuw? | RTL Autowereld 2024, Maart
Anonim

Zuivere teer is tegenwoordig vrij moeilijk te vinden. Maar ooit was het onmogelijk om het boerenleven zonder hem voor te stellen. En geloof me, de poorten van de wulpse dorpelingen waren niet alleen besmeurd met teer. Het werd in de bouw gebruikt om pilaren te impregneren. Dit verhinderde hun rotting en ze werden niet beschadigd door houtwormen. Bij het maken van leer, voor het smeren van de assen van karrenwielen en leren laarzen, konden ze ook niet zonder deze dikke olieachtige vloeistof. Vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt teer in de geneeskunde gebruikt - denk aan de zalf van Vishnevsky.

Teer: hoe krijg je het thuis?
Teer: hoe krijg je het thuis?

Het is nodig

  • - een mes voor het verwijderen van berkenschors;
  • - een geëmailleerde emmer met "oren";
  • - steelpan van 2,5 l;
  • - metaalplaat 500x500x3 mm met 30 gaten Ø 2,5-3 mm in het midden;
  • - staaldraad 5 m lang en Ø tot 3 mm;
  • - gehakte berkenschors;
  • - bakstenen, stenen;
  • - brandhout.

instructies:

Stap 1

In Rusland wordt teer gewonnen uit berkenhout door droge destillatie bij een temperatuur van ongeveer 650 ° C. Als je zelf teer gaat krijgen, kun je hiervoor beter berkenbast gebruiken. Begin met verzamelen bij het begin van de eerste warme lentedagen, in de maand mei of juni.

Stap 2

Om 0,5 liter berkenschorsteer te verkrijgen, bereidt u 2 kg berkenschors. Kies in berkenbossen die moeten worden gekapt puur witte berkenschors zonder verzakking of verdikking. Berkenschors in deze tijd van het jaar wordt heel eenvoudig verwijderd. Gebruik een mes om de berkenschors van boven naar beneden te snijden en het zal gemakkelijk loskomen.

Stap 3

Je kunt berkenbast van dode of gevallen berken gebruiken, maar met een voldoende sterk hout. Toegegeven, in dit geval zul je veel minder teer moeten krijgen. Het beste resultaat krijgt u bij het verwijderen van berkenschors van oude bomen met een diameter van ca. 13 cm. Verzamel de verwijderde berkenschors van de berk in pakken. Leg het dan om te drogen met de witte kant naar boven en druk erop.

Stap 4

Om teer te krijgen, weg van gebouwen, op een vlak gebied, graaf een gat. Bouw een hitteschild van stenen en bakstenen. Het draagt bij aan een gelijkmatige temperatuurverdeling in de verbrandingszone. Doe gehakte berkenschors in een emmer. Bedek het met een staalplaat (met gaten in het midden en een uitsparing in het midden voor het opvangen van berkenbastteer). Zorg ervoor dat de uitstulping bovenaan zit. Plaats op een geperforeerde plaat met 4 gaten Ø 3,5-4 mm een pan waarin de berkenbastteer zal uitlekken.

Stap 5

Met stukken draad gespannen door 4 gaten, draai de resulterende structuur stevig vast. Sluit de opening tussen de emmer en de metalen plaat hermetisch af met een dikke kleioplossing zodat de teer niet sijpelt. Draai de resulterende "installatie" ondersteboven en plaats deze structuur over de put.

Stap 6

Plaats een emmer berkenschors met hout. Steek het hout in brand. Wanneer de temperatuur 600-650 ° C bereikt, zal de berkenschorsteer door de gaten in de opvangschaal (pan) stromen. Dit duurt ongeveer 1,5 uur.

Stap 7

Giet de resulterende teer heel voorzichtig af in een donkere fles. Sluit het glaswerk goed af om vervluchtiging van voedingsstoffen te voorkomen. Onder deze omstandigheden is teer onbeperkt houdbaar.

Aanbevolen: