Hoe Staat Een Kraan In Een Bestaand Waterleidingnet Onder Druk?

Inhoudsopgave:

Hoe Staat Een Kraan In Een Bestaand Waterleidingnet Onder Druk?
Hoe Staat Een Kraan In Een Bestaand Waterleidingnet Onder Druk?

Video: Hoe Staat Een Kraan In Een Bestaand Waterleidingnet Onder Druk?

Video: Hoe Staat Een Kraan In Een Bestaand Waterleidingnet Onder Druk?
Video: Waterleiding aanleggen met knelkoppelingen | Leidingen | How to met GAMMA 2024, Maart
Anonim

Het onder druk aftappen van een bestaand waterleidingsysteem kan in verschillende situaties nodig zijn. Een dergelijke operatie moet bijvoorbeeld vaak worden uitgevoerd bij het aansluiten van een nieuw woongebouw op gecentraliseerde communicatie, als het nodig is om een ander circuit in het huis zelf uit te rusten, enz. In ieder geval is het natuurlijk noodzakelijk om correct in te voegen onder druk in het watertoevoersysteem.

Onder druk in een waterleiding tappen
Onder druk in een waterleiding tappen

De technologie om aan te sluiten op een bestaande pijpleiding zonder het water los te koppelen, zal voornamelijk afhangen van het materiaal voor de vervaardiging van pijpen. Sanitair in onze tijd kan zowel staal als gietijzer of plastic zijn.

In de woongebouwen zelf wordt de injectie onder druk eigenlijk zelden uitgevoerd. In dit geval is het meestal mogelijk om de gemeenschappelijke kranen dicht te draaien en de watertoevoer te stoppen. Maar bij het aansluiten van een huis op een centrale snelweg moet de koppeling vaak onder druk worden uitgevoerd.

Hoe toestemming te krijgen?

Het is alleen toegestaan om het thuiswatervoorzieningsnetwerk aan te sluiten op gecentraliseerde communicatie na het verkrijgen van de juiste toestemming. Een huiseigenaar die besluit deze procedure te volgen, moet:

  • een plattegrond verkrijgen van een perceel met nutsvoorzieningen die ondergronds lopen bij het Federale Centrum voor Landregistratie;
  • met dit document en met een verklaring een aanvraag indienen bij de plaatselijke vestiging van het waterbedrijf om technische specificaties te verkrijgen;
  • breng dit document, evenals documenten die de eigendom van de site en het huis bevestigen, naar de SES;
  • schrijf een andere aanvraag en ontvang een conclusie over de mogelijkheid van aansluiting van de SES;
  • een overeenkomst sluiten met een team dat bevoegd is om tie-ins uit te voeren.

Het aankoppelen van de centrale en ingeschakelde watertoevoer moet in de put worden uitgevoerd. Eigenaren van een privéwoning kunnen een snelweg aanleggen naar een bestaande structuur van dit type of een nieuwe graven. Omdat de mangaten van de watertoevoer van centrale systemen zich meestal op een afstand van 100 m van elkaar bevinden, is de eerste verbindingsoptie vaak goedkoper.

Het is onmogelijk om zelfstandig verbinding te maken met gecentraliseerde snelwegen. Daarom zal de technologie van het invoegen in dergelijke communicatie door ons alleen voor informatieve doeleinden worden overwogen. Maar het is natuurlijk toegestaan om een dergelijke techniek te gebruiken om nieuwe circuits zelfstandig aan te sluiten op een particulier intern of extern watervoorzieningssysteem, of op eventuele verbruikers.

Wat voor soort fittingen heb je nodig?

Aansluiting op bestaande waterleidingen van nieuwe wordt uitgevoerd, meestal met behulp van klemmen van een speciaal ontwerp, zadels genaamd. Afhankelijk van het type lijn waarin de koppeling zal worden uitgevoerd, kunnen dergelijke fittingen een ander ontwerp hebben. Zadels worden gebruikt om nieuwe leidingen onder druk op de waterleiding aan te sluiten:

  • krimpen in de vorm van een klem met een van schroefdraad voorziene aftakleiding of flens;
  • krimpen met een tap-in klep;
  • elektrisch gelast met een snijplotter.

Drukzadels worden met boutverbindingen en pakkingen op de buis gemonteerd. Elektrisch gelaste fittingen van dit type worden gebruikt voor het tappen in kunststof buizen en hebben een spiraal in hun ontwerp. Bij verhitting van deze laatste wordt zo'n zadel in de buis versmolten en wordt er uiteindelijk één geheel mee.

Een stapsgewijze handleiding voor zijbalk

De nieuwe circuits worden ongeveer als volgt aangesloten op het waterleidingsysteem onder druk:

  • een zadel wordt op de pijp gezet met een kraan met een handvat erop geschroefd;
  • met behulp van een perforator en een boor wordt een gat geboord door de kraan en de fitting in de buis;
  • zodra er water in het geboorde gat begint te stromen, wordt de kraanhendel snel gesloten.

Het is noodzakelijk om een aansluiting op het watertoevoersysteem zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Als de kleppakking door de boor wordt beschadigd, zullen er natuurlijk lekken optreden. Boren met tappen onder druk kan worden uitgevoerd met behulp van twee technologieën:

  • de boor zakt snel en zonder vertraging in het materiaal van de buiswand en wordt pas verwijderd nadat deze is doorgelaten;
  • het materiaal wordt bijna tot het einde met een perforator geboord, daarna wordt er gewerkt met een handgereedschap.

In de laatste fase wordt de eerste pijp van het nieuwe circuit aangesloten op de nieuwe klep die op deze manier is geïnstalleerd via adapters of gewone fittingen.

Enkele handige tips

Bij het boren door de buiswand is het handig om o.a. een gewone plastic fles zonder bodem te gebruiken. Zo'n container wordt bovenop de kraan geplaatst en de boor wordt erdoor ondergedompeld. In dit geval zal het water op het moment tussen het doorbreken van de leidingwand en het sluiten van de klep niet alle kanten op spatten, maar naar beneden gaan.

Om veiligheidsredenen dienen minimaal twee personen het boorwerk met een elektrische boorhamer thuis uit te voeren. In dit geval moet één persoon het eigenlijke invoegen zelf uitvoeren en de tweede moet zich in de buurt van het stopcontact bevinden, zodat in het geval van een bedradingsstoring, het werkgereedschap onmiddellijk spanningsloos wordt. Elektrische schokken bij het tikken met elektrisch gereedschap, vooral bij het werken met stalen en gietijzeren buizen, zijn helaas niet ongewoon.

Welke regels moeten worden gevolgd?

Het is noodzakelijk om onder druk een aansluiting op het watertoevoersysteem te maken in overeenstemming met de volgende regels en voorschriften:

  • de boor, waardoor een gat in de buis wordt gemaakt, moet een diameter hebben die overeenkomt met de nieuwe contour;
  • de doorsnede van het ingesneden gedeelte moet kleiner zijn dan de doorsnede van de uitgestanste leiding;
  • bij het inbrengen in een centrale lijn wordt zo gewerkt dat de klemaftakleiding een helling heeft van ongeveer 2° naar het huis toe.

Het is absoluut noodzakelijk om een veiligheidsbril te dragen bij het werken bij het maken van een tie-in, vooral in metalen buizen. Wanneer een leiding onder waterdruk doorbreekt, kunnen na het boren overgebleven spanen naar buiten vliegen.

Kenmerken van aansluiting op stalen en gietijzeren buizen

In dit geval moet, voordat u met de werkzaamheden begint, het deel van de snelweg waarin de verbinding wordt gemaakt, grondig worden gereinigd van roest en verf.

Het is relatief eenvoudig om staal te boren om met uw eigen handen een nieuw circuit aan te sluiten. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden over gietijzer. Metaal is behoorlijk taai en tegelijkertijd broos. Werkzaamheden aan het inbrengen van nieuwe contouren in dergelijke buizen worden zelden onafhankelijk uitgevoerd. Vaker wordt het ponsen van dit soort snelwegen met de aansluiting van nieuwe pijpleidingen nog steeds vertrouwd door specialisten.

Hoe dan ook, het boren van gietijzer is afhankelijk van het gebruik van speciale duurzame bimetaalbits. De boor mag in geen geval oververhit raken tijdens het tapproces. Werk met buizen van dergelijk materiaal mag uitsluitend bij lage snelheden en met lichte druk worden uitgevoerd.

Bij aansluiting op een dergelijke lijn moet de kroon minstens drie keer worden vervangen. Voordat u begint met het vastbinden van de gietijzeren buis, moet u bovendien niet alleen verf en roest verwijderen, maar ook de bovenste laag van het metaal zelf.

Aansluiten op een plastic leiding

Het is vrij eenvoudig om in dergelijke pijpleidingen te crashen, vergeleken met verbinding met metalen. U kunt in slechts enkele minuten een kunststof buis doorboren.

Deze procedure is bijzonder eenvoudig bij gebruik van een elektrisch gelast zadel met een frees. Het snijgereedschap in een dergelijk anker is direct verbonden met het lichaam. Om bij dit type zadel een gaatje in de hoofdleiding te maken, hoeft u de frees slechts een paar keer te draaien.

Voor het aansluiten van lasapparatuur zijn dergelijke fittingen voorzien van klemmen. Op het lichaam van dit type zadel bevindt zich een streepjescode waarmee de lasparameters worden geselecteerd. Wanneer u dergelijke fittingen gebruikt, moet u ongeveer een uur na het solderen een gat in de buis boren. Fittingen worden in dit geval gelast met behulp van standaardtechnologie.

Aanbevolen: