Zandsoorten: Rivierzand, Steengroevezand, Bergzand

Inhoudsopgave:

Zandsoorten: Rivierzand, Steengroevezand, Bergzand
Zandsoorten: Rivierzand, Steengroevezand, Bergzand

Video: Zandsoorten: Rivierzand, Steengroevezand, Bergzand

Video: Zandsoorten: Rivierzand, Steengroevezand, Bergzand
Video: Zand- en grind winning voor de betonindustrie 2024, Maart
Anonim

Bij het uitvoeren van vele soorten constructie- en reparatiewerkzaamheden wordt zand gebruikt, dat een product is van natuurlijke vernietiging of kunstmatige mechanische verplettering van rotsen. Het is een veelzijdig materiaal dat zowel wordt gebruikt voor reiniging als als onderdeel voor de productie van sommige materialen, het wordt ook gebruikt in de wegenbouw en landschapsarchitectuur.

Zandsoorten: rivierzand, steengroevezand, bergzand
Zandsoorten: rivierzand, steengroevezand, bergzand

Soorten zand gebruikt in de bouw

Zoals bij elk bouwmateriaal gelden ook voor zand de eisen die de normen stellen. Het is onderworpen aan GOST 8736-93, dat definieert: een bulkmateriaal van anorganische oorsprong met een fractiegrootte tot 5 mm, gevormd als gevolg van de vernietiging van rotsen. Voor bouwdoeleinden op industriële schaal wordt zand gewonnen door dagbouw tijdens de ontwikkeling van zand of zand- en grindafzettingen. Voor de verrijking wordt geen speciale apparatuur gebruikt.

In de bouw worden, naast dat beschreven in de GOST, tegenwoordig verschillende soorten zand gebruikt: rivier, steengroeve en berg. Carrière wordt op zijn beurt gewassen en gezaaid. Elke zandsoort heeft zijn eigen kenmerken en verschillen. Als u zand gaat kopen voor bouwdoeleinden, hangt de prijs van een kubus af van het type zand.

Rivierzand

Rivierzandafzettingen worden met pompen en baggerschepen uit de bodem van de rivieren gewonnen. In de regel is dit een eersteklas bouwmateriaal met de hoogste zuiveringsgraad, er zitten bijna geen vreemde organische insluitsels en onzuiverheden in, de grootte van de fracties is uniform.

Niet te verwarren met rivierzand uit de zee. Het bevat natuurlijk ook geen onzuiverheden, maar het bevat veel zouten, dus het is noodzakelijk om het zeezand af te spoelen voordat u het gebruikt.

steengroeve zand

Zandafzettingen worden ook in steengroeven geëxploiteerd. Deze methode wordt gebruikt wanneer zand zich in kleiachtige rotsen bevindt. In dit geval wordt het gedolven door graafmachines en vervolgens gewassen in speciale installaties, waarbij klei en stofdeeltjes worden verwijderd.

Soms wordt het zand in de afzetting vermengd met grote stukken andere rotsen en stenen. In dit geval wordt het gezeefd en worden alle insluitsels gescheiden die groter zijn dan de parameters die in GOST zijn gespecificeerd.

Gezaaid en gewassen zand wordt gebruikt bij ruwe afwerkingswerkzaamheden, het wordt gebruikt voor cementmortels en betonmetselwerk, bij het storten van funderingen en bij pleisterwerk.

Bergzand

Dit type zand wordt ook gewonnen, het kan zowel een natuurlijk product zijn van het destructieve effect van externe factoren op rotsen als kunstmatig verkregen, wanneer deze rotsen door speciale mechanismen worden verpletterd tot de staat van zand. Als graniet, marmer of kwarts als grondstof wordt gebruikt, wordt bergzand gebruikt om fijne afwerkings- en decoratieve oplossingen voor te bereiden.