Hoe Maak Je Een Hangstoel Met Je Eigen Handen

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Hangstoel Met Je Eigen Handen
Hoe Maak Je Een Hangstoel Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je Een Hangstoel Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je Een Hangstoel Met Je Eigen Handen
Video: 5 houtbewerking Trucs / Tips... 2024, Maart
Anonim

In de zomer is het heerlijk om na het uitgaan in een hangstoel in de frisse lucht een dutje te doen. Maar dit element van het interieur in de buitenwijken is vrij duur, en het is vaak jammer voor de eigenaren om dergelijke meubels op straat te installeren. Als je een hangstoel met je eigen handen maakt, met behulp van leuningen, kost het veel minder. Dergelijke meubels kunnen veilig in de tuin en in de regen worden achtergelaten.

Hoe maak je een hangstoel met je eigen handen
Hoe maak je een hangstoel met je eigen handen

U kunt de woonruimte comfortabel uitrusten met een niet-standaard ontwerpoplossing - een handgemaakte hangstoel. Voor de vervaardiging van sommige opties voor dergelijke meubels worden de eenvoudigste materialen gebruikt, waarvan er vele overblijven na de bouw van het zomerhuisje of reparatie.

Een zelfgemaakte hangstoel brengt originaliteit in het interieur en is een geweldige plek om te ontspannen. Bovendien zal het mogelijk zijn om zo'n item zelfs op straat te plaatsen. Om dit te doen, moet u materialen selecteren die niet bang zijn voor slecht weer.

Wat zijn de soorten hangstoelen

Ontwerpers hebben veel ontwerpen van hangstoelen ontwikkeld, die verschillen in vorm en materiaal voor fabricage.

  1. Fauteuil met een stevig frame. Het kan worden gemaakt van wijnstok, rotan, metaal, acryl of plastic. In dit geval is de basis bedekt met een sterke stof of gevlochten met staven van rotan, wijnstokken of stroken kunstleer.
  2. Fauteuil met een zacht frame. Deze optie is een kleine hangmat. Zo'n hangstoel hangt echter niet aan twee steunen, maar aan één, in het midden, dit is voldoende.
  3. Cocon stoel. Dergelijke meubels zijn gemaakt op een stijf frame met rieten wanden. Een onderscheidend kenmerk van dit type product van andere opties is dat de binnenruimte van een dergelijke stoel half gesloten is voor nieuwsgierige blikken. Dit model hangstoel is ideaal voor mensen die graag met pensioen gaan.
  4. Stoel laten vallen. Deze optie wordt meestal uitgevoerd voor een kinderkamer. Omdat het model erg doet denken aan een hangend klein huis, waar je je kunt verstoppen of comfortabel kunt gaan zitten om te spelen, terwijl je je favoriete speelgoed meeneemt.

Materialen voor het maken van hangende thuisstoelen

De materialen die nodig zijn voor de vervaardiging van hangstoelen moeten rekening houden met de kenmerken van het geselecteerde model.

Voor een stoel met een stijf frame in de vorm van een schommel, worden houten staven, dicht textiel en verschillende soorten synthetische touwen aanbevolen.

Een coconstoel kan met uw eigen handen worden gemaakt van rotan, baststaven, wilg, rakita of vogelkers, die de nodige flexibiliteit hebben.

Voor een nestvormige stoel zijn stalen of plastic hoepels geschikt, die structurele stijfheid kunnen bieden. Hier heb je slijtvast textiel, synthetische vulling voor zitmeubels, houten blokken van verschillende afmetingen en desgewenst decoratieve koorden voor het weven nodig.

Hoe maak je met je eigen handen een hangstoel van een hoepel

Van een gewone hoelahoep kun je een doe-het-zelf hangstoel maken. Om een hangstoel van een hoepel te maken, moet je voorbereiden:

  • hoepel met een diameter van 90 cm;
  • een stuk duurzame stof 3-1, 5 m;
  • metalen gespen - 4 stuks;
  • doublerin, non-woven of broekband;
  • metalen ring om de stoel op te hangen;
  • slinger - 8 m;
  • naaimachine en andere noodzakelijke naaiaccessoires.

Als er na reparaties een metalen kunststof buis in huis achterblijft, kunt u er een hoepel van maken.

Stap 1. Open de klep

Knip uit de stofuitsnijding twee gelijke vierkanten van 1, 5x1, 5 m. Vouw elk vierkant vier keer. Je moet er cirkels van maken. Om dit te doen, markeert u in elk vierkant een cirkel met een straal van 65 cm vanaf de centrale hoek en knipt u deze uit. Markeer op de cirkel, 4 cm terug van de randen, de binnenste cirkel met een stippellijn. Herhaal op dezelfde manier op elk werkstuk.

Markeer de gaten voor de stroppen. Om dit te doen, vouwt u de cirkel in vier en strijkt u deze om de vouwen te geleiden. Plaats een paar lijnen in een hoek van 450 ten opzichte van de bocht, de andere in een hoek van 300. Nadat u de hoeken voor de sleuven voor de lijnen hebt gemarkeerd, vouwt u beide cirkels weer open en strijkt u.

Maak rechthoekige sleuven van 15 x 10 cm langs de gemarkeerde vier assen. Maak de sleuven langs de contouren van de Y-vormige markeringen die in de rechthoeken zijn achtergebleven.

Om dezelfde sneden op beide cirkels te maken, verbindt u de sneden in de stof en spelt u ze aan elkaar. Maak langs de contouren van de voltooide sneden van de eerste cirkel sneden in het tweede stuk stof. Buig de bloembladen van de sleuven binnenstebuiten en lijm de randen vast met niet-geweven stof. Pas daarna maakt u een volledige snede, stapt u 3 cm achteruit en naait u deze langs de rand.

Stap 2. Verbindingselementen

Vijl beide cirkels samen langs de eerder gemarkeerde stippellijn, vergeet niet een gat te laten om de borduurring te plaatsen. Snijd de gratis vergoeding met tanden. Draai de afgewerkte hoes uit en strijk deze.

Knip stroken van 6-8 cm breed uit het vulmateriaal en naai ze over het borduurraam. Plaats het omhulde frame in het deksel. Veeg beide kanten naar elkaar toe, stap 5-7 cm terug van de rand. Draai de randen van het gat naar links om de borduurring binnenstebuiten te plaatsen.

Speld de niet-gestikte marges vanaf de voorkant af met spelden, naai de randen en stap 2-3 cm van de rand terug. Werk de hele rand van de hoes op dezelfde manier. Vul daarna de hoes met opvulpolyester, trek de vulstof voorzichtig uit en bevestig de randen met een geheime naad. Naai de stof op verschillende plaatsen om de hoes aan de borduurring te bevestigen.

Snijd de sling in vier stukken van elk 2 meter. Smelt alle randen van de lijnen om te voorkomen dat de draden ontrafelen. Trek de stroppen door de sleuven, vorm er lussen van en naai 2-3 keer op een typemachine.

Bevestig gespen aan de vrije uiteinden van de lijnen om de hoogte en hoek van de hangstoel aan te passen. Verzamel alle stroppen in één hanger en bevestig ze aan een metalen ring. De hangstoel is klaar, je kunt hem op de gekozen plek ophangen.

Hoe maak je een rieten hangstoel met je eigen handen

Hangende rieten stoelen worden beschouwd als een traditionele landelijke optie. Dergelijke meubels zijn meestal gemaakt van speciaal geprepareerde flexibele staven van wilg, bezem, vogelkers, rotan of bast. Meestal is dit natuurlijke materiaal gemakkelijk te vinden langs rivieroevers.

Om met uw eigen handen een rieten stoel te maken, koopt en bereidt u materialen voor:

  • Lange wilgentakjes met een diameter van 10-15 mm, ongeveer 400-450 stuks. Maar als je voor de eerste keer gaat weven, is het beter om rotan te gebruiken, het is flexibeler en gemakkelijker om mee te werken.
  • Als frame voor de voorkant van de stoel kunt u een metalen hoepel (hula-hoop) nemen en metalen kunststof buizen buigen. Indien gewenst kan de basis worden gemaakt van verschillende twijgen van de wijnstok, die ze in de vorm van een vlecht met elkaar verstrengelen.
  • Sterk touw en lijm voor het vastbinden van het frame.
  • Priem, snoeischaar, mes, liniaal voor het meten en snijden van materiaal.
  • Een 4 mm dik koord van nylon in dezelfde kleur als de staven. Het is nodig om de achterkant van de stoel te weven. De rug zal comfortabeler blijken te zijn dan van de wijnstok, maar als je wilt, kun je hem ook van de wijnstok maken.
  • Touwen, koorden, kettingen om de stoel op te hangen. Bepaal vooraf de plaats en het bevestigingspunt, zodat je de benodigde lengte van de ophanging weet.

U kunt de stoel in verschillende patronen weven, kies de complexiteit volgens uw smaak en ervaring in deze kunst. De eenvoudigste manier om een hangende rieten stoel te maken bestaat uit de volgende stappen. Eerst moet de gehakte wijnstok worden gestoomd en van de schors worden gepeld en vervolgens worden afgeklopt, zodat hij soepeler wordt bij het weven. Ga daarna verder met de vorming van het stoelframe.

Het proces van het maken van een rieten hangstoel met je eigen handen

De hoepel of versterkte plastic buis moet een beetje worden afgeplat om een ovaal te krijgen. Bevestig alle elementen van het frame aan het ovaal. De staven voor het weven moeten een doorsnede hebben van ten minste 6-8 mm en hun lengte voor verticale bevestiging vereist 250-400 mm meer dan de geplande hoogte van de stoel. Het frame kan echter ook worden gemaakt van horizontaal geïnstalleerde elementen.

Als u de stangen verticaal bevestigt, bevestig ze dan in het bovenste deel van het frame, in het midden, zodat ze geleidelijk uit elkaar bewegen. In het midden van de rugleuning van de stoel moet de afstand tussen de staven 20-25 mm zijn. De staven zijn gebogen, vormen de vorm en diepte van de stoel, en aan de onderkant verzamelen ze zich weer naar het midden. Het blijkt een soort mandframe in de vorm van een halve bol, in afgewerkte vorm zal het verticaal worden geplaatst.

Bij een andere methode om een basis te maken, worden horizontale staven aan de zijkanten van het frame bevestigd. Ze moeten ook om de 20-25 mm worden bevestigd en vormen de toekomstige stoel. Bevestiging op basis van een frame van de wijnstok gebeurt door deze door de basisbuis van de binnenkant van de stoel naar buiten te buigen. Het gebogen uiteinde moet worden onderschept met touw met de wijnstok.

Weef de framestaven kruiselings met een dunnere wijnstok, van onder naar boven. Op de basisbuis is het uiteinde van de staaf rond de hoofdrank gedraaid. De staven worden dicht tegen elkaar gedrukt. De hele mand van de stoel is met dezelfde technologie geweven. Het uiteinde van de laatste staaf is weggestopt en vastgezet in het weefsel. In zo'n stoel zal er vanwege de ovale vorm geen betrouwbare ondersteuning in de zitting zijn, dus het is beter om een schuimrubberen kussen in het onderste gedeelte te plaatsen.

De rieten stoel kan in de tuin worden opgehangen door hem aan een dikke tak te bevestigen, weg van de boomstam. Als de hangstoel op een veranda of in een tuinhuisje moet worden geplaatst, moet je een ophangsysteem bouwen. Om een eenvoudige hangstoel met een gewicht van maximaal 100 kg te bevestigen, volstaat het om een eenvoudige ankerbout in het plafond te schroeven.

Aanbevolen: