Hoe De Fundering Correct Te Vullen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Fundering Correct Te Vullen?
Hoe De Fundering Correct Te Vullen?

Video: Hoe De Fundering Correct Te Vullen?

Video: Hoe De Fundering Correct Te Vullen?
Video: Zelf je terras opbouwen van de fundering tot het voegen met deze tips van Roger 2024, Maart
Anonim

Aangezien de duurzaamheid en integriteit van het erop gebouwde gebouw grotendeels afhangt van de kwaliteit van de fundering, moet de ontwikkelaar de technologie kennen voor het installeren van monolithische tape en plaatbases. Ze worden meestal gebruikt in individuele constructie.

Voor het storten van een monolithische plaat wordt fabrieksbeton gebruikt
Voor het storten van een monolithische plaat wordt fabrieksbeton gebruikt

De technologie voor het construeren van een monolithische strook- en plaatfundering is in veel opzichten vergelijkbaar: beide vereisen de installatie van bekisting, wapeningsnet, zand- en grindkussens en grondonderzoek. Zowel de tape als de plaat worden gemaakt door beton te storten. Dit proces heeft zijn eigen regels, waarvan het niet naleven leidt tot een afname van de sterkte en andere kenmerken van de basis.

Stadia van constructie van monolithische funderingen

Alvorens te beginnen met het storten van een monolithische fundering, moet de ontwikkelaar weten wat de bouwomstandigheden zijn: het niveau van het grondwater, de diepte van bevriezing van de grond, het type grond. Dan moet u beslissen over het type fundering.

Vervolgens begint het werk aan de markering van de bouwplaats. Gebruik hiervoor een waterpas, meetlint, touw of touw, haringen. De markup wordt uitgevoerd in overeenstemming met het gebouwontwerp.

Als wordt besloten om de tape te vullen, worden zowel de buitenste als de binnenste lijnen op de grond gemarkeerd, niet alleen langs de omtrek van het huis, maar ook voor alle dragende en niet-dragende muren. Als een plaatbasis is aangebracht, is de markering veel sneller en gemakkelijker: het volstaat om de locatie van de 4 hoekpunten correct te bepalen, pinnen op deze plaatsen te installeren en ze met een koord te verbinden.

Na voltooiing van dit werk beginnen ze een greppel of funderingsput te vormen. Opgemerkt moet worden dat de randen van de fundering langs de markeringslijnen moeten gaan en niet langs de zijkanten van de sloot. Daarom moet de breedte van de greppel zodanig zijn dat de bekisting van de vereiste maat erin past. In de regel is het voldoende om in beide richtingen 10-15 cm van de markeringslijnen af te wijken. Als de fundering een plaat is, dan in één.

De bodem van de sloot of funderingsput dient geëgaliseerd te worden met een waterpas. Als communicatie naar het huis moet worden geleverd, worden de punten van binnenkomst van de riolering en watervoorziening bepaald. Vervolgens worden de juiste leidingen aangelegd.

Na voltooiing van deze werken wordt een laag zand op de bodem van de uitgraving of sleuf gegoten. De dikte van de laag hangt af van het niveau van verdieping van de zool van de basis. Als de plaat of tape ondiep is, is 5-7 cm voldoende, als de zool van de monoliet zich onder het vriespunt van de grond bevindt - 10-15 cm Het zand "kussen" moet worden geëgaliseerd en verdicht. Voor dit doel wordt het zand met water uit een slang gegoten en aangedrukt met een trilplaat of met een tuinwals.

Vervolgens wordt een "kussen" gevormd uit grind of steenslag. De fractie van de steen moet medium zijn: 20-40 mm. De laagdikte voor ondiepe funderingen is 10-15 cm, voor diepe - 20-25 cm Grind (steenslag), zoals zand, moet worden geëgaliseerd met een hydraulisch niveau en verdicht met een rol of trilplaat.

Vervolgens wordt de bekisting gemonteerd. Om het hout te beschermen en de presentatie ervan te behouden, is de binnenkant van de planken bedekt met dicht polyethyleen. In de bekisting wordt een wapeningsnet van twee soorten wapening geïnstalleerd. Voor verticale rekken worden gladde metalen staven van klasse A1 met een doorsnede van 8 mm gebruikt, voor horizontale - geribbeld met een doorsnede van 10-12 mm van klasse A-2-A300, A3-A400, A5-A800 en A6- F1000.

Hoe beton correct te storten?

Als u tevreden bent met de plaat, is het raadzaam om fabrieksbeton van het merk M-200 (klasse B15) te gebruiken. Het is een vrij moeilijke taak om zo'n oplossing alleen en in grote hoeveelheden goed voor te bereiden. Maar als de tape wordt gegoten, kunt u een betonmixer gebruiken en de mortel direct op de bouwplaats bereiden. De verhoudingen van beton zijn als volgt: 1 deel cementkwaliteit niet lager dan M400, 3 delen gezeefd steengroeve (geen rivier) zand, 4 delen grind of steenslag van een gemiddelde fractie.

Bij het gieten van de mortel in de bekisting moet deze worden verdicht. Dit is nodig om lucht uit het beton te laten ontsnappen, waardoor er holtes in ontstaan. Het sealproces is eenvoudig: de oplossing wordt zo vaak mogelijk doorboord met een metalen pin (versterking). Het beton wordt in lagen gestort. De laatste mengsels worden vloeibaarder gemaakt, omdat deze laag zal egaliseren.

Nadat de cementslurry is uitgehard (gemiddeld 5-7 dagen), wordt de bekisting gedemonteerd. Vroeger werd het betonoppervlak bevochtigd met water uit een slang. Zo voorkom je dat de toplaag uitdroogt en barst. Om te voorkomen dat het beton door de regen wegspoelt, wordt de monolithische plaat (tape) een nacht afgedekt met polyethyleen.

Aanbevolen: