Hoe Kopernikkelschalen Schoon Te Maken?

Inhoudsopgave:

Hoe Kopernikkelschalen Schoon Te Maken?
Hoe Kopernikkelschalen Schoon Te Maken?

Video: Hoe Kopernikkelschalen Schoon Te Maken?

Video: Hoe Kopernikkelschalen Schoon Te Maken?
Video: Duiten schoonmaken met 4 dingen uit de keuken 2024, Maart
Anonim

Het is vakantie en de gastvrouwen kiezen de meest elegante en exquise gerechten om de tafel te dekken. Metalen bestek moet ook het oog verrukken met zijn zuiverheid en glans - van bescheiden roestvrij staal tot edel zilver. Al meer dan een halve eeuw worden er in ons land geen tafelkopnikkelproducten geproduceerd - een andere legering is ervoor in de plaats gekomen, nikkelzilver, gewoonlijk kopernikkel genoemd. Maar het oude, "echte" kopernikkel is nog steeds onvervangbaar op een goed feest.

Hoe kopernikkelschalen schoon te maken?
Hoe kopernikkelschalen schoon te maken?

Het is nodig

  • - water;
  • - zeep;
  • - zout;
  • - eierschalen;
  • - ammoniak;
  • - knoflookschil;
  • - een stukje krijt;
  • - azijn;
  • - hyposulfiet.

instructies:

Stap 1

Laten we eraan herinneren: er zijn twee hoofdmetalen in de chemische samenstelling van kopernikkel: koper (ongeveer 75%), nikkel (ongeveer 25%). Een lichte toevoeging van mangaan en ijzer verhoogt de corrosieweerstand van de legering, de weerstand tegen waterdamp, zoet- en zeewater.

Stap 2

Je komt naar de winkel en vraagt om kopernikkelproducten te zien. U krijgt een analoog - nikkelzilver aangeboden, maar het metaal is moeilijk te karakteriseren. Let op: deze legering verschilt van kopernikkel door de toevoeging van zink en kobalt. Zie je de letters МНЦ (koper, nikkel, zink) op de achterkant van de producten, dan heb je nikkelzilver voor je.

Stap 3

Na verloop van tijd worden "klassieke" kopernikkelvorken, lepels, messen, Turken, jusboten en vazen donkerder en krijgen ze een karakteristieke bloei. Er zijn veel manieren om kopernikkelproducten schoon te maken en te polijsten, van gekochte chemicaliën tot beproefde recepten van grootmoeders.

Stap 4

Neem 2 liter water, twee eetlepels zout en gemalen schelpen van vier eieren (altijd rauw). Kook de vloeistof. Dompel erin kopernikkel items, eerder gewassen in heet water, kook. Afspoelen onder stromend water, afnemen met een schone doek. Een paar minuten zijn voldoende voor de procedure.

Stap 5

Verzamel de knoflookschillen in een netzak. Dompel het in kokend water voor een geconcentreerde bouillon. Dompel kopernikkel-apparaten erin en kook. De reinigingstijd en de hoeveelheid kaf zijn afhankelijk van het volume van de vaat en de mate van vervuiling.

Stap 6

Het uiterlijk van producten gemaakt van kopernikkel zal aanzienlijk worden verbeterd door polijsten. De samenstelling van zelfgemaakte polijstpasta's is gevarieerd. Hier zijn twee opties.

- giet 60 g ammoniak in 100 ml water en voeg 30 g krijt toe. Wrijf de apparaten in met de resulterende emulsie en polijst;

- neem 1 deel zeep en 1 deel krijt. Los zeep op in heet water en meng met krijt tot een gladde massa. Reinig de producten ermee, spoel af, veeg droog.

Stap 7

Als kopernikkel een blijvende dofheid heeft gekregen, was het dan met heet zeepsop en laat de apparaten vervolgens heet worden en bevochtig ze met een 20% hyposulfietoplossing: 150 g van een chemische stof per 750 ml water. Veeg af met een zachte doek.

Stap 8

Als er vochtige plekken op artikelen van kopernikkel verschijnen, gebruik dan een doek die is bevochtigd met verwarmde azijn om ze te verwijderen.

Stap 9

Veel huishoudelijke chemicaliën die door de industrie worden geproduceerd, zijn ook goed voor het reinigen van producten uit kopernikkel. Onder hen zijn Asidol-pasta, Amethist vloeibaar reinigingsmiddel, Metalloblask-poeder, Ere-middel.

Aanbevolen: