Waarom Worden De Onderste Bladeren Van Tomaten Geel?

Inhoudsopgave:

Waarom Worden De Onderste Bladeren Van Tomaten Geel?
Waarom Worden De Onderste Bladeren Van Tomaten Geel?

Video: Waarom Worden De Onderste Bladeren Van Tomaten Geel?

Video: Waarom Worden De Onderste Bladeren Van Tomaten Geel?
Video: Zuurstof of tomaten ?? Blijft er leven op aarde als je de bladeren van tomaten afsnijdt?? 2024, Maart
Anonim

De geelheid die op de bladeren van een tomaat begint te verschijnen, heeft altijd een reden, en vaak niet eens. Ten minste zes negatieve factoren kunnen bijdragen aan het optreden ervan. Ze moeten tijdig worden opgespoord en geëlimineerd.

Gebrek aan vitamines, ziekte of onjuiste verzorging - dit alles kan vergeling van tomatenbladeren veroorzaken
Gebrek aan vitamines, ziekte of onjuiste verzorging - dit alles kan vergeling van tomatenbladeren veroorzaken

instructies:

Stap 1

De eerste reden kan een onjuiste werking van het wortelstelsel zijn. Dit gebeurt meestal bij zaailingen in potten of bij het planten van overwoekerde zaailingen in de grond. Tomaten houden van ruimte en groeien vrij snel door. Als het volume grond in de pot onvoldoende is, ontgroeien de zaailingen, zijn de wortels dicht verstrengeld met een aarden bal en wanneer ze in de grond worden getransplanteerd, beginnen jonge wortels actief te groeien. Oudere bladeren worden geel omdat alle energie wordt besteed aan wortelvorming. De zaden moeten in middelgrote containers worden geplant en in de grond worden geplant als de aarden bal nog niet volledig is verstrengeld met wortels.

Stap 2

Onderkoeling is de tweede reden voor vergeling van bladeren. Dit kan zowel onderkoeling van het groene deel van de plant als de bodem zijn. Hierdoor is de wortelvoeding verstoord. Alle bladeren op de stengel worden geel met blauw. Dit kan planten in elk ontwikkelingsstadium negatief beïnvloeden. Daarom kunnen temperatuurschommelingen bij het telen van tomaten het beste worden vermeden.

Stap 3

Wortelbeschadiging, die kan optreden bij het verplanten van zaailingen of bij het losmaken, kan er ook voor zorgen dat de onderste bladeren van tomaten geel worden. Om de geelheid te laten verdwijnen, heeft de plant tijd nodig om nieuwe adventieve wortels en bladeren te laten groeien. Hierna wordt de groene kleur van het gebladerte in de regel hersteld.

Stap 4

Door het blad te vergelen, kunnen tomaten ook reageren op een gebrek aan vocht. Tomaten zijn droogteresistente planten. Maar volwassen struiken hebben een penwortel tot een meter lang. En met behulp van deze wortel haalt de plant vocht uit de grond. Daarom, als het water geven van tomaten oppervlakkig wordt uitgevoerd en het vocht de diepe lagen van de grond niet bereikt, gebruikt de plant deze vloeistof niet. Tomaten moeten spaarzaam maar royaal worden bewaterd.

Stap 5

Het ontbreken van sporenelementen die nodig zijn voor de plant heeft ook invloed op de bladeren. Als de plant stikstof mist, verschijnen er gele vlekken op de bladeren. Als het calcium ontbreekt, worden de apicale bladeren geel. Gebrek aan koper leidt tot bleek en vergeling van de onderste laag bladeren. Als de grond geen zwavel bevat, worden de bladeren niet alleen geel, maar worden ze ook dikker en harder. Gebrek aan mangaan en ijzer leidt tot vergeling en uitdroging van bladeren door de hele plant. Ook worden de bladeren geel aan de randen bij een gebrek aan magnesium. En bij een gebrek aan fosfor is alleen de bovenkant van het blad in een gelige tint geverfd, terwijl bij een overmaat het hele oppervlak volledig is.

Stap 6

Fusarium is de ernstigste reden waarom tomatenbladeren geel kunnen worden. Dit is een schimmelziekte die gemakkelijk te detecteren is, omdat de bladeren naast geelheid ook turgor verliezen, lusteloos worden, alsof ze lange tijd geen water hebben gekregen. Het is beter om preventieve maatregelen te nemen tegen fusarium. Maar als de ziekte al is begonnen, is het noodzakelijk om de struiken te besproeien met antischimmel biologische producten, zoals "Fitosporin" en "Phytocide", met een interval van 10-12 dagen.

Aanbevolen: