Hoe Keukenmessen Te Slijpen

Inhoudsopgave:

Hoe Keukenmessen Te Slijpen
Hoe Keukenmessen Te Slijpen

Video: Hoe Keukenmessen Te Slijpen

Video: Hoe Keukenmessen Te Slijpen
Video: Masterclass messen slijpen 2024, Maart
Anonim

Hoe scherp de messen ook zijn, na verloop van tijd worden ze bijna allemaal bot. En de vraag rijst onvermijdelijk hoe ze te slijpen. Dit kan op verschillende manieren, met verschillende methoden en apparaten. In de regel is dit niet bijzonder moeilijk.

Hoe keukenmessen te slijpen
Hoe keukenmessen te slijpen

instructies:

Stap 1

Slijpsteen.

Met behulp van deze methode werden messen in de oudheid geslepen. De slijpsteen moet vlak zijn, het midden mag geen groeven en scheuren hebben. Het beste van alles is dat als het blok (steen) lang is, het handiger is om hier messen op te slijpen. Maar de breedte is niet zo belangrijk. De steen moet op een vlakke ondergrond worden geplaatst; bij het slijpen niet opzij bewegen. Pak het mes met je linkerhand bij het lemmet en met je rechterhand bij het handvat. Plaats het mes onder een kleine hoek op de steen (het deel dat zich het dichtst bij het handvat bevindt). Beweeg het mes vervolgens soepel met het lemmet van u af en terug. Slijp op deze manier beide zijden van het mes.

Stap 2

Schuurmachine.

Als je zo'n apparaat hebt, zal het niet moeilijk zijn om de messen te slijpen. Zet de machine aan en beweeg het mes heen en weer langs het snijpunt van het kopvlak en de cilinder van de cirkel. Meestal zitten er 2 cirkels op de machine, de ene is nodig voor de eerste, grovere slijping, de andere voor de uiteindelijke afwerking.

Stap 3

Schijfslijper.

Dit is een vrij eenvoudig apparaat dat geen speciale vaardigheid vereist om messen te slijpen. Steek het mes in de puntenslijper en sleep het mes scherp langs de groef. Het mes slijpt snel, maar net zo snel en weer bot.

Stap 4

Keramische mok.

Als je geen messenslijpgereedschap hebt, maar wel een keramische mok, dan kun je er een gebruiken. Draai de mok om en schuif het mes over de uitstekende delen van de bodem. Doe dit totdat het mes scherp is.

Stap 5

Mussat.

Het is een speciale gegroefde staaf, vergelijkbaar met een ronde vijl. Neem het in je linkerhand, en het mes in je rechterhand, beweeg het mes meerdere keren langs de staaf. Het mes wordt niet geslepen, maar de snijkant wordt recht.

Aanbevolen: