Welk Materiaal Is Het Beste Voor Geluidsisolatie?

Inhoudsopgave:

Welk Materiaal Is Het Beste Voor Geluidsisolatie?
Welk Materiaal Is Het Beste Voor Geluidsisolatie?

Video: Welk Materiaal Is Het Beste Voor Geluidsisolatie?

Video: Welk Materiaal Is Het Beste Voor Geluidsisolatie?
Video: Laboratorium voor Akoestiek 05: Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie? 2024, Maart
Anonim

Geluidsisolatie - Het verminderen van het geluidsniveau is een essentiële parameter in elk huis. Verhoogd achtergrondgeluid kan leiden tot gezondheidsproblemen: slapeloosheid, migraine, prikkelbaarheid en zelfs gehoorverlies. Daarom moet de keuze van geluidswerende materialen tijdens bouw of renovatie op een verantwoorde manier worden benaderd.

Welk materiaal is het beste voor geluidsisolatie?
Welk materiaal is het beste voor geluidsisolatie?

Wat is belangrijk om te weten over geluidsisolatie

Alle geluid kan worden ingedeeld in drie categorieën: in de lucht, impact en structureel. Het meest voorkomende type is natuurlijk luchtgeluid - dit zijn de geluiden van passerende voertuigen en het gezoem van apparatuur en geluiden gemaakt door dieren en mensen.

De geluidsisolatie-index - Rw zal vertellen over het vermogen van dit of dat materiaal om te beschermen tegen geluid.

Zoals de naam al aangeeft, wordt contactgeluid gegenereerd door stoten zoals het slaan van spijkers of het verplaatsen van meubels. Structuurgeluid, tot slot, zijn de geluiden van de natuur die de structurele elementen van het huis binnendringen.

De belangrijkste kenmerken van een geluiddempend materiaal zijn geluidsisolatie en geluidsabsorptie zelf. Het moet geluid weerkaatsen of absorberen, zodat het niet in de kamer kan komen.

Vanuit het oogpunt van akoestische ingenieurs zijn er geen geluidsisolerende materialen in de natuur - alleen speciale ontwerpen waarin structuur uiterst belangrijk is. Vaak gebruiken bouwers meerlaagse systemen waarin vellen dichte gipsplaat worden afgewisseld met lagen poreuze materialen, zoals minerale wol. Maar helaas verminderen ze de leefruimte en zijn ze vrij duur.

Het geheim van effectieve geluidsisolatie is de combinatie van bijzonder design en materiaal.

Beoordeling van populaire geluidsisolatiematerialen

Moderne technologieën maken het mogelijk om eenvoudigere en meer winstgevende materialen te gebruiken die isolatie bieden tegen externe en interne ruis. ZIPS sandwichpanelen hebben zich dus goed bewezen in de markt. Ze zijn een combinatie van dichte gipsvezels en zachte glaswollagen. Hun dikte varieert van 40 tot 130 mm en Rw is 10 dB.

Het dunnere materiaal is ISOPLAAT warmte- en geluidsisolatieplaten. Hun dikte is niet groter dan 25 mm, terwijl hun geluidsisolatie-index twee keer hoger is dan die van ZIPS - 23 dB. Daarnaast wordt ISOPLAAT gemaakt van milieuvriendelijke vezels van naaldbomen. De planken zijn met lijm bevestigd en ademen goed.

De dunste zijn EcoZukoIzol- en Kraft-panelen - respectievelijk 12 mm en 13 mm. De eerste zijn gemaakt van een zevenlaags kartonprofiel met toevoeging van kwartszand, de laatste zijn gemaakt van vezelplaten. Beide zijn eenvoudig te bevestigen met gewone lijm. De geluidsisolatie-index van beide is ongeveer 23 dB.

Ten slotte is het de moeite waard om te waarschuwen voor de meest voorkomende misvattingen. Er is een mening dat materialen zoals kurk, PBM, polyurethaanschuim goed werken met de geluidsisolerende functie en tegelijkertijd helpen ze door hun geringe dikte vierkante meters te besparen. In feite is dit niet helemaal waar - ze absorberen alleen contactgeluid, maar isoleren op geen enkele manier van de lucht.

Aanbevolen: