Hoe Ketelwanden Te Ontkalken?

Hoe Ketelwanden Te Ontkalken?
Hoe Ketelwanden Te Ontkalken?

Video: Hoe Ketelwanden Te Ontkalken?

Video: Hoe Ketelwanden Te Ontkalken?
Video: Ontkalker voor proff gebruik 2024, Maart
Anonim

Als je een waterkoker van koper, messing of roestvrij staal gebruikt, ontstaat er kalkaanslag op de bodem en zijkanten. Deze plaquette bederft niet alleen het uiterlijk van de gebruiksvoorwerpen, maar verslijt ze ook snel. Daarnaast komen harde kalkdeeltjes vaak in een glas thee terecht.

Hoe ketelwanden te ontkalken?
Hoe ketelwanden te ontkalken?

preventie

Om de ketel tegen dergelijke formaties te beschermen, moet je erin, zelfs in een nieuwe, een zoute oplossing koken, waarvan de concentratie 5 theelepel is. voor 1 liter water.

In de toekomst worden ongeveer eens in de twee weken 1-2 sachets citroenzuur in de ketel gegoten, het poeder wordt met water tot het maximale merkteken van de borden gegoten en in brand gestoken. Nadat de oplossing kookt, wordt de ketel van de brander verwijderd en volledig afgekoeld. Vervolgens wordt het water afgetapt, de ketel gespoeld en wordt er schoon water in gegoten. Het wordt ook gekookt en uitgelekt - dit wordt gedaan om het resterende citroenzuur te verwijderen. Indien nodig kan de procedure drie keer of vaker worden uitgevoerd.

Ontkalken

Als de schaal in de theepot nog steeds is gevormd, kunt u deze met behulp van geïmproviseerde middelen verwijderen.

1. Los 1 eetl. op in een theepot met water. soda en kook de samenstelling gedurende 30 minuten. Na deze tijd wordt de oplossing afgetapt, wordt vers water gegoten en wordt er 1 eetlepel in gegoten. ik. citroenzuur. Deze oplossing wordt ook 30 minuten gekookt en vervolgens weggegooid. Los nu een half glas azijn op in water en kook opnieuw gedurende een half uur. Dit recept is goed voor gevorderde gevallen.

2. Om kalkaanslag te verwijderen wordt vaak 70% azijn gebruikt. Om dit te doen, wordt de essentie opgelost in water met een snelheid van 60 ml per 1 liter en deze oplossing wordt de hele dag warm gehouden, waarvoor deze periodiek aan de kook wordt gebracht. Vervolgens wordt de samenstelling afgetapt en wordt de ketel schoongemaakt met een soort poeder. Als de staat van de gerechten veel te wensen overlaat, wordt de procedure verschillende keren herhaald. De eerste keer wordt een klein laagje kalk verwijderd.

3. Om kalkaanslag te verwijderen met zuiveringszout, 2-2,5 el. de alkali wordt in 1 liter water geroerd en de samenstelling wordt 30-40 minuten gekookt. Daarna wordt het mengsel afgetapt en wordt het water gekookt met azijn, waarvoor een kwart glas nodig is voor 2 liter water. 20 minuten is voldoende om de schaal los te laten en gemakkelijk te verwijderen.

Als u regelmatig appel-, peren- en aardappelschillen in een waterkoker kookt, vormt zich geen kalkaanslag op de muren.

Aanbevolen: