Groendaken: Soorten, Voordelen, Nadelen

Inhoudsopgave:

Groendaken: Soorten, Voordelen, Nadelen
Groendaken: Soorten, Voordelen, Nadelen

Video: Groendaken: Soorten, Voordelen, Nadelen

Video: Groendaken: Soorten, Voordelen, Nadelen
Video: Roger - Je eigen groendak leggen 2024, Maart
Anonim

Groene daken zijn een technologie die gebaseerd is op het vullen van de daken van gebouwen met planten. Dergelijke objecten worden tegenwoordig steeds vaker in megasteden gevonden, maar landschapsarchitectuur wordt ook gebruikt bij de bouw van particuliere huizen en de bouw van bijgebouwen.

groen dak
groen dak

Landschapsontwerpers gebruiken planten in kuipen, planten ze in de grond. Hierdoor kunnen openbare gebouwen met unieke kenmerken worden gecreëerd. Dit type landschapsarchitectuur is te vinden in winkelcentra, kantoorgebouwen. Groene daken worden ook gemaakt in woongebouwen met meerdere verdiepingen, waardoor extra recreatiegebieden ontstaan.

Soorten groene daken

Er zijn twee soorten daken met planten, dus bij het bouwen van gebouwen moet je een van de volgende opties kiezen:

  • uitgebreid type;
  • intens, ook wel inversiedak genoemd.

Het verschil tussen de eerste optie is dat het verboden is om op zo'n dak te lopen (met uitzondering van bepaalde gebieden). Het wordt gedaan voor een bepaalde tijd. De grondlaag is meestal niet groter dan 0,15 m, dit maakt het mogelijk om daar alleen kleine planten te planten. Dit zijn meestal gazonsoorten of mos en worden op pallets geplaatst.

Het is belangrijk om te bedenken dat planten die op een extensief dak worden geplant, een vezelig wortelstelsel of een bolvormig wortelstelsel moeten hebben.

Een omgekeerd groendak is voorzien van een borstwering. De grondlaag is groter, deze bereikt 0,6 m. Op zo'n dak kun je niet alleen een gazon, maar ook een tuin aanleggen. Er is voldoende grond om struiken en bomen op het dak te planten die schaduw creëren.

Op het dak van kantoorgebouwen zijn een zwembad, een recreatiegebied en een observatiedek gemaakt. Dit type groendak is te zien in gebouwen met hotels, zakencentra, restaurants en andere openbare instellingen.

De structuur van een dergelijk dak moet worden ontwikkeld in de ontwerpfase van het gebouw, omdat de dikte van de grond en het gewicht van bomen, banken, fonteinen de belasting van de fundering en de muren aanzienlijk vergroten.

Voor-en nadelen

Specialisten moeten zich bezighouden met de aanleg van een groendak, omdat het een complexe structuur heeft. De belangrijkste lagen zijn als volgt:

  1. Groente. Het bestaat uit gazongras en planten die in de grond worden geplant.
  2. Bodem substraat. Het wordt geselecteerd rekening houdend met het type vegetatie.
  3. Filterlaag.
  4. Afvoer.
  5. Waterdicht maken. Speciale aandacht wordt besteed aan het ontwerp, omdat de veiligheid van het pand onder het dak afhangt van de kwaliteit van deze laag.
  6. Thermische isolatie.

In de particuliere bouw kan het aantal lagen worden verminderd, het hangt allemaal af van de kenmerken van het gebouw.

Groene daken hebben veel voordelen. Ze verbeteren de ecologische situatie door de lucht te zuiveren. Plantages verminderen het geluidsniveau, dus een dergelijk dak moet worden geïnstalleerd in die huizen die zich in de buurt van geluidsbronnen bevinden.

Het niveau van thermische isolatie wordt verhoogd. In de zomer absorbeert de groene afdekking de zonnestralen, het dak raakt niet oververhit. In de winter wordt de warmte in de kamer vastgehouden, zonder naar buiten te gaan. De levensduur van het dak wordt verlengd, doordat planten en grond de constructie beschermen tegen sneeuw, regen en andere nadelige invloeden.

We moeten ook de prachtige uitstraling noemen. Een groendak kan een extra rustplaats zijn, want de daktuin van een hoogbouw zal velen aantrekken.

Over groene daken gesproken, men moet ook de nadelen noemen. Dergelijk tuinieren is een kostbaar genoegen, want planten kunnen niet leven zonder een automatisch irrigatiesysteem. Ze moeten worden verzorgd door een tuinman. Als u van plan bent een groendak te maken op een reeds gebouwd gebouw, moet u een onderzoek bestellen, omdat niet alle constructies bestand zijn tegen de extra belasting. De installatie van het groendak moet worden uitgevoerd door specialisten die elektrische kabels leggen en deze op betrouwbare wijze isoleren van vocht.

Niet elke plant kan in dergelijke omstandigheden leven, dus zorgvuldige selectie is noodzakelijk. Eigenaren van particuliere huizen moeten zich ervan bewust zijn dat groendaken niet geschikt zijn voor alle architecturale stijlen, dus het is de moeite waard om een specialist te raadplegen voordat u aan het werk gaat.

Aanbevolen: