Kleine Architecturale Vormen Zijn Een Hoogtepunt In Landschapsontwerp

Inhoudsopgave:

Kleine Architecturale Vormen Zijn Een Hoogtepunt In Landschapsontwerp
Kleine Architecturale Vormen Zijn Een Hoogtepunt In Landschapsontwerp

Video: Kleine Architecturale Vormen Zijn Een Hoogtepunt In Landschapsontwerp

Video: Kleine Architecturale Vormen Zijn Een Hoogtepunt In Landschapsontwerp
Video: Istanbul, Turkije. Oost en West. Grote release. 2024, Maart
Anonim

Kleine architecturale vormen - structuren die worden gebruikt voor ontwerp of bepaalde architecturale oplossingen. Simpel gezegd, dit zijn verschillende sculpturen en beeldjes die worden gebruikt om het binnenveld te versieren. Tegenwoordig is het het echte hoogtepunt van landschapsontwerp. Bovendien zijn er nogal wat opties voor dergelijke beeldjes, en ze zijn gemakkelijk geschikt voor zowel pretentieuze binnenplaatsen als gewone kleine binnenplaatsen.

Kleine architecturale vormen zijn een hoogtepunt in landschapsontwerp
Kleine architecturale vormen zijn een hoogtepunt in landschapsontwerp

Kleine architecturale vormen omvatten verschillende soorten structuren die het territorium moeten versieren. Ze zijn onderverdeeld in:

- decoratief (sculpturen, fonteinen, vazen, achtbanen, enz.);

- utilitair (borden, borden, banken, hekken, enz.).

Ze kunnen ook worden onderverdeeld in die welke worden vervaardigd volgens standaardprojecten (d.w.z. kant-en-klaar gekocht), en die op bestelling worden gemaakt volgens het project van de klant.

Waar wordt kleine tuinarchitectuur meestal voor gebruikt?

Vanwege het feit dat kleine architecturale vormen landschapscomponenten zijn, zijn ze daarom in de eerste plaats ontworpen om het aangrenzende territorium te versieren. Het is heel goed mogelijk om de datsja ermee te versieren, het belangrijkste is om alles te kiezen volgens de betekenis en het thema. Bovendien hebben dergelijke elementen niet alleen een esthetische functie, maar ook een zekere semantische lading.

Een bloembed definieert bijvoorbeeld duidelijk een rustplaats. Er staan vaak bankjes in de buurt. De brug over de beek heeft een verbindende functie, d.w.z. fungeert als verbindende schakel tussen beide banken. De fontein bepaalt de status van de eigenaar, want niet iedereen kan zich zo'n luxe veroorloven.

De belangrijkste regel die moet worden nageleefd om ervoor te zorgen dat kleine architecturale vormen een echt hoogtepunt van de tuin worden, is de geschiktheid van hun gebruik. Immers, als je een huis op 6 hectare zet, een bloementuin opzet, banken en schommels regelt, evenals vazen en ook een fontein regelt, zal het misplaatst en overdreven zijn. Zo'n compositie zal er zeker niet mooi uitzien.

LFA-classificatie op functionaliteit

Kleine vormen worden meestal onderverdeeld in typen en op basis van hun functionaliteit. Een van de functies die ze bijvoorbeeld hebben, is de afbakening van het territorium. Bruggen, decoratieve muren, trappen, bogen, sculpturen en fonteinen worden zeer actief gebruikt wanneer het nodig is om de ene zone visueel en zinvol van de andere te scheiden zonder hoge hekken te bouwen. Ze blijken erg goed te zijn wanneer u een rustruimte en een werkruimte moet onderscheiden of opslagruimtes voor tuin- of reinigingsapparatuur moet verbergen.

Het beeld hoeft niet gegoten te zijn in gips of marmer. Kleine architecturale vormen omvatten ook sculpturen die uit bomen of struiken zijn gesneden. Deze worden vormsnoei genoemd.

Ook wordt kleine architectuur met succes gebruikt om een recreatiegebied uit te rusten. In deze situatie zijn tuinhuisjes, banken, barbecues, schommels, sportvelden of kinderspeelplaatsen de beste keuze. Tuinhuisjes uit deze lijst zijn de meest voorkomende optie. In de regel zijn er twee soorten tuinhuisjes - open en beglaasd. De eerste zijn zomersoorten, de laatste worden beschouwd als het hele seizoen.

Een andere functie waarmee kleine vormen in de architectuur worden geclassificeerd, is het bieden van gemak. Deze categorie omvat lantaarns, urnen, drinkfonteinen. Hun belangrijkste pluspunt is dat dergelijke objecten vrij eenvoudig op elke site kunnen worden geplaatst, zonder afbreuk te doen aan het landschapsontwerp. Ze zullen altijd op hun plaats blijven.

Kleine architecturale vormen met planten

Natuurlijk, bij de vermelding van bloemen in het landschapsontwerp van de site, komt de eerste gedachte bij me op: een bloembed. Maar om te denken dat alles beperkt is tot een bloembed is een vergissing. In feite zijn er een groot aantal kleine architecturale vormen die zijn versierd met bloemen.

Een van de helderste vertegenwoordigers van een dergelijke belichaming van het siteontwerp is trellis. Dit is een steun van metaal of hout voor klimplanten.

Een andere vertegenwoordiger van kleine vormen die bloemen gebruiken, is een pergola. Dit is een overkapping waarbij het dak is opgebouwd uit verstrengelde planten. Een pergola kan heel goed een zelfstandige structuur in de tuin zijn, zoals een tuinhuisje. Of het kan een uitbreiding van het huis zijn.

In de pergola zetten ze vaak een tafel, banken, een barbecue en er is simpelweg geen beter prieel om te ontspannen. Natuurlijk moet er rekening mee worden gehouden dat bij slecht weer, d.w.z. het begin van de regen, zitten in zo'n tuinhuisje zal problematisch zijn.

Bosquets worden ook veel gebruikt in landschapsontwerp. Dit zijn bomen en struiken die op een bepaalde manier zijn gesnoeid. Dit is hoe tuinen 5 eeuwen geleden in Frankrijk werden ingericht.

En natuurlijk kun je niet om de bloemenkar heen. Dit is een hele structuur, waarin ofwel bloempotten met succes worden geplaatst, ofwel aarde wordt uitgestrooid en planten worden geplant. Zo'n kar zal een uitstekende decoratie zijn voor een rustieke tuin.

Kwaliteit van kleine architecturale vormen

Om kleine architecturale vormen er perfect uit te laten zien en op hun plaats te houden, moeten ze gemaakt zijn van hoogwaardige materialen. Meestal worden natuursteen, waardevolle boomsoorten, gesmeed metaal, dure glas-in-loodramen, enz. Voor hun productie gebruikt.

Degenen die zich geen te dure decoratieve items kunnen veroorloven, zijn eenvoudigere opties, ook gemaakt van natuurlijke materialen, maar tegen lagere kosten.

Kleine landschapsvormen kunnen onafhankelijk worden gemaakt. Als je smaak en bekwame handen hebt, ligt alles binnen je macht. Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat je een standbeeld van Venus de Milo werpt, maar het is heel goed mogelijk om een struik op een originele manier te snijden, waardoor het een originele vorm krijgt. Je kunt ook banken maken, bloembedden plaatsen, een tuinhuisje neerzetten. En de tuin zal schitteren met nieuwe kleuren.

Aanbevolen: