Hoe Een Vormsnoei Te Vormen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Vormsnoei Te Vormen?
Hoe Een Vormsnoei Te Vormen?

Video: Hoe Een Vormsnoei Te Vormen?

Video: Hoe Een Vormsnoei Te Vormen?
Video: Boom snoeien: hoe snoei je bomen? - Tuinieren.nl 2024, Maart
Anonim

De tuinkunst van het maken van geometrische vormen en groene sculpturen van bomen en struiken - vormsnoei - kwam uit het oude Rome. De term komt van het Latijnse woord topiarius - tuinman of topiaria, wat "tuinkunst" betekent. Topiary-meesters - krullend scheren van bomen - kunnen planten verschillende vormen geven: een bal, piramides, kubus, mensen, dieren. Met behulp van gekruld snoeien kunt u uw tuin uniek maken, vooral omdat vormkunst in landschapsontwerp tegenwoordig weer op het hoogtepunt van de tuinmode is.

Hoe een vormsnoei te vormen?
Hoe een vormsnoei te vormen?

Oorsprong van vormsnoei

"Groene sculpturen" in de tuinen werden gemaakt in de tijd van het Romeinse Rijk. In de tuinen van Julius Caesar, zoals Plinius de Jongere beschrijft in zijn geschriften, werden complexe figuren van dieren, inscripties, obelisken en piramides gemaakt van bomen en struiken.

De hoogtijdagen van de kunst van het vormsnoeien vielen in de Renaissance. In de tuinen van Frankrijk, dat wordt beschouwd als de trendsetter in dit soort landschapsontwerp, werden echte groene labyrinten, kamers gecreëerd, kwamen tuinlieden met interessante en zeer mooie vormen. Het waren de tuinen van Versailles in Frankrijk met hun prachtige vormsnoei die de inspiratiebron werden voor de aanleg van de Peterhof-tuinen in Rusland.

De kunst van het krullen van bomen - bonsai - is ook populair in China en Japan. Tuinen en parken in deze landen zijn uniek. Ambachtslieden, die al het onnodige afsnijden, creëren unieke composities met hun eigen handen.

image
image

Hoe maak je een vormsnoeituin?

Het maken van vormsnoei is een zeer nauwgezet en langdurig proces. Om een ideaal figuur te vormen, heb je de verbeeldingskracht van een meester en een goed oog nodig. Voordat u doorgaat met het maken van vormsnoei, is het noodzakelijk om de grond zorgvuldig voor te bereiden en de plaatsen voor het planten van planten te markeren. Bemest de grond voor het planten volgens de behoeften van het gewas. Dit zal helpen om de groei van struiken en bomen te versnellen en ze weelderiger te maken. Plant de planten in de tuin volgens het opgestelde plan en nadat ze wortel hebben geschoten, kunt u beginnen met het maken van vormsnoei.

De keuze van bomen en struiken voor een vormsnoei hangt af van de voorkeuren van de eigenaren, veel planten verdragen het scheren perfect. Maar het is het beste om figuren te vormen van struiken en bomen met dichte kleine bladeren of naalden.

Coniferen zijn het gemakkelijkst te vormen, zoals:

  • thuja western Smarand,
  • Thuja Globoza,
  • Kozakken jeneverbes,
  • sparren stekelig.

Om vormsnoei te maken van bladverliezende planten, gaat u goed:

  • buxus,
  • berberis,
  • kamperfoelie,
  • cotoneaster,
  • meidoorn,
  • laurier nobel.

Van iep of linde kun je ongewone vormsnoei en grote figuren maken. Heel snel kun je een vormsnoeituin laten groeien met prachtige spirea's, blaasjes, Tataarse esdoorn. Uit deze planten kunnen echter alleen eenvoudige geometrische vormen worden gevormd, bijvoorbeeld een bal of een kubus, omdat de planten zeer snel groeien en constant moeten worden geschoren.

image
image

Stapsgewijze masterclass over het maken van een vormsnoei

Topiary in de vorm van een kubus Stap 1. Maak een frame om met uw eigen handen een vormsnoei te vormen. Om een kubusvorm te maken. Teken hiervoor een vierkant op de grond rond de plant.

Stap 2. Installeer op elke hoek van het vierkant houten latten en bevestig ze stevig aan elkaar met horizontale latten. Direct boven de struik krijg je een structuur waarvan de houten latten als parameters voor een knipbeurt zullen dienen.

Stap 3. Pak de tralieschaar en knip de takken af die verder gaan dan de structuur. Knip iets boven de lijn die door de stroken wordt gedefinieerd, zodat u kunt corrigeren als u een fout maakt.

Stap 4. Ga ongeveer 3 meter van de struik weg naar de zijkant en beoordeel of het gelijkmatig is gelukt. Pak de snoeischaar en breng het figuur in perfecte staat en verwijder de lamellen.

Topiary in de vorm van een bal

Stap 1. Vorm een kubus van een struik, zoals beschreven in de vorige masterclass.

Stap 2. Maak een kartonnen frame. Meet de hoogte en straal van de struik, trek 2 cm van deze afmetingen af (per snede) en markeer ze op het blad. Teken een halve cirkel en knip de sjabloon uit.

Stap 3. Plaats het patroon verticaal op de struik en knip de takken af die voorbij de sjabloon gaan. Bevestig vervolgens het blad aan de andere kant van de struik en knip ook de overtollige takken af. Ga regelmatig weg van de plant om te beoordelen of je de struik gelijkmatig hebt gesnoeid.

image
image

Nadat u hebt geleerd hoe u met uw eigen handen prachtige geometrische vormen kunt maken, kunt u beginnen met het maken van creatieve vormen en vormsnoeivormen in de vorm van spiralen, knopen, complexe vormen. Nieuwe ideeën suggereren de natuurlijke contouren van een boom of struik die je hebt gekozen om met je eigen handen een vormsnoei te vormen. En de bron van inspiratie voor jou zal het vormsnoei zijn dat is gemaakt door de meesters van beroemde tuinen in de wereld, waaronder de Ladywy Public Garden in Maryland, VS, Longwood Gardens in Pennsylvania, Drummond Park in Schotland, Levens Hall Manor Park in Engeland, Château de Villandry Terrastuin in Frankrijk, en liefhebbers van tuinkunst kunnen niet alleen hun foto's bewonderen, maar ook leven. Ze zijn allemaal open voor het publiek.

Tuinmannen vormen niet alleen nette hagen, bogen, geometrische en creatieve vormen. Ze hebben vormsnoei gemaakt, waarvan de ideeën worden gesuggereerd door de omgeving en die echte kunstwerken zijn in de tuin.

Topiary zorg

Vergeet niet om de geknipte planten regelmatig te voeden met complexe meststoffen en ze water te geven zodat ze de groene massa vergroten en er geen kale takken zijn. Houd er rekening mee dat het kapsel het uitlopen stimuleert, respectievelijk de knoppen die zich dicht bij de snijplaats bevinden, beginnen actief te groeien. Pas de vorm van de vormsnoei aan naarmate de takken groeien.

Het is het beste om in het voorjaar te beginnen met het vormen van planten, nadat het blad is verschenen, kan de vormaanpassing de hele zomer worden uitgevoerd. Houd er rekening mee dat het niet de moeite waard is om voor de winter vormsnoei te vormen, omdat een knipbeurt altijd stress voor een plant is, en tijdens een periode waarin de groei en ontwikkeling vertraagt, kan een knipbeurt ertoe leiden dat het verzwakt en als gevolg daarvan, gevoelig voor plagen en ziekten.

Aanbevolen: