Hoe Een Delphinium Uit Zaden Te Kweken?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Delphinium Uit Zaden Te Kweken?
Hoe Een Delphinium Uit Zaden Te Kweken?

Video: Hoe Een Delphinium Uit Zaden Te Kweken?

Video: Hoe Een Delphinium Uit Zaden Te Kweken?
Video: Ridderspoor zaaien, planten, verzorgen en zaden oogsten 2024, Maart
Anonim

Veel tuinders dromen ervan een meerjarig delphinium op hun site te hebben, maar het is niet altijd mogelijk om kant-en-klare zaailingen te kopen. De uitweg uit deze situatie is eenvoudig: een delphinium uit zaden laten groeien. Dit kan ook thuis. Het belangrijkste is om de zaaitijd niet uit te stellen. Het is het beste om uiterlijk half februari of eerder te beginnen met het kweken van delphinium-zaailingen. Hierdoor krijg je in het eerste seizoen al volwassen bloeiende planten.

Hoe een delphinium uit zaden te kweken?
Hoe een delphinium uit zaden te kweken?

Het is nodig

Ondiepe plastic of glazen containers, delphiniumzaden, bloemaarde, turfpotten, complexe meststof voor bloemen

instructies:

Stap 1

Om een delphinium uit zaden te laten groeien, moet je allereerst een goed zaad kopen. Opgemerkt moet worden dat niet elke zaadfabrikant de gewenste kiemkracht kan garanderen. Er zijn ook gevallen waarin de resulterende planten niet alle aangegeven kenmerken hebben. Dit geldt vooral voor badstof delphinium-variëteiten. Om uzelf tegen dergelijke teleurstellingen te beschermen, is het de moeite waard om van tevoren de zaadmarkt te bestuderen en de voorkeur te geven aan een beproefde fabrikant met een goede reputatie.

Stap 2

Bij het kweken van een delphinium uit zaden moet men ook rekening houden met een factor als de juiste opslag van het zaad. Zaden moeten boven het vriespunt worden gekoeld. De periode van dergelijke opslag mag niet langer zijn dan twaalf maanden. Bovendien kan het bewaren van delphiniumzaden bij voldoende lage temperaturen hun kiemkracht verhogen en de kiemtijd verkorten.

Stap 3

Voor het zaaien van delphinium is het erg handig om lage plastic of glazen containers met transparante deksels te gebruiken. Ze moeten gestoomde of levende grond vullen voor het kweken van bloemzaailingen, zodat er ongeveer 1,5-2 cm overblijft aan de bovenrand. Je kunt de grond zelf voorbereiden of kopen bij een bloemenwinkel. Het wordt aanbevolen om de grond te behandelen met een zwakke oplossing van mangaan voordat u delphiniumzaden zaait.

Stap 4

Nu moet je de zaden op het oppervlak van de natte grond zaaien, zodat er een afstand van ongeveer 1-1,5 cm tussen hen is. Daarna moet je de delphiniumzaden bestrooien met droge aarde of zand, sluit de container met een transparante deksel en zet het twee weken in de koelkast.

Stap 5

Al die tijd hoeven de gewassen niet extra bevochtigd te worden, dit kan leiden tot zaadrot. Na twee weken moet u de containers uit de koelkast halen en op een lichte plaats zetten. Het is mogelijk dat sommige zaden tegen die tijd zijn ontkiemd. Het belangrijkste is nu om de zaailingen van volledige verlichting te voorzien, indien nodig kunt u extra kunstmatige verlichting organiseren. Eenmaal per dag moet u het deksel van de container openen om de zaailingen te ventileren en ze geleidelijk aan de kameromstandigheden te laten wennen.

Stap 6

Na het verschijnen van drie echte bladeren, moet je de scheuten van het delphinium in aparte containers planten. Hiervoor is het handig om turfpotten te gebruiken, om het wortelstelsel van de plant in het voorjaar niet te beschadigen bij het planten op een vaste plaats. Het is handig om de zaailingen eens in de 7-10 dagen te voeden met complexe minerale meststoffen.

Aanbevolen: