Soorten Lampen: Gloeilampen, Tl-lampen, Ultraviolet, Halogeen

Inhoudsopgave:

Soorten Lampen: Gloeilampen, Tl-lampen, Ultraviolet, Halogeen
Soorten Lampen: Gloeilampen, Tl-lampen, Ultraviolet, Halogeen

Video: Soorten Lampen: Gloeilampen, Tl-lampen, Ultraviolet, Halogeen

Video: Soorten Lampen: Gloeilampen, Tl-lampen, Ultraviolet, Halogeen
Video: Elektrische lichtbronnen: (Gloeilamp of gloeilamp, ontladingslamp, CF & Led lampen) 2024, Maart
Anonim

Verlichtingsapparaten in onze tijd in winkels zijn te vinden in een enorme variëteit, evenals lampen erin. Dit kunnen zowel de meest gewone gloeilampen zijn als moderne fluorescentie- of halogeenlampen. De keuze voor een bepaalde lichtbron hangt af van uw behoeften en persoonlijke voorkeuren.

Soorten lampen: gloeilampen, tl-lampen, ultraviolet, halogeen
Soorten lampen: gloeilampen, tl-lampen, ultraviolet, halogeen

Gloeilampen

Tot voor kort was het de meest gebruikte lichtbron in woningen. Ondanks dat deze bollen volgens veel mensen al verouderd zijn, zijn ze nog steeds behoorlijk populair. Deze lampen zijn veelzijdig, eenvoudig en zeer goedkoop. Meestal bevinden ze zich op plaatsen waar geen hoge eisen worden gesteld aan het niveau van verlichting, levensduur en energie-efficiëntie.

De bron van verlichting in een gewone gloeilamp is een draad die wordt verwarmd tot de gloeitemperatuur, die zich in een inerte atmosfeer bevindt.

Dergelijke lampen geven geen ultraviolette straling, het licht van hen heeft in de regel een spectrum van rood tot geel, zelfs niet in de buurt van daglicht.

De levensduur van gloeilampen is vrij kort in vergelijking met modernere tegenhangers - ongeveer 1000 uur. De efficiëntie laat ook veel te wensen over - 6-8%. Bovendien wordt bijna 95% van de verbruikte energie besteed aan warmte en slechts 5% aan gloed. Daarom stappen steeds meer mensen over op het gebruik van andere lichtbronnen zoals halogeenlampen.

Halogeenlampen

Ze hebben hetzelfde werkingsprincipe als gloeilampen. De kolf bevat een inert gas; daarin is een wolfraamspoel geplaatst, die begint te gloeien en opwarmt onder invloed van een elektrische stroom. De verbetering is dat halogenen zoals jodium, chloor, fluor of broom aan het gas worden toegevoegd, wat de vluchtigheid van wolfraam vermindert. Als gevolg hiervan wordt de levensduur verlengd tot 2 - 5000 uur, wordt de kleurweergave verbeterd en wordt de helderheid van de verlichting verbeterd. Omdat deze gassen een verwaarloosbare thermische geleidbaarheid hebben, worden warmteverliezen verminderd, wat betekent dat het rendement toeneemt.

De intensiteit van de verlichting kan worden geregeld door de verschillende diameters van de reflectoren. Deze lampen kunnen fel of klein, groot of klein zijn, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt.

De kolf is gemaakt van vuurvast kwartsglas, dat bestand is tegen hoge verwarmingstemperaturen. Om ultraviolet licht te filteren, is het glas bovendien bedekt met een speciale filterlaag.

Halogeenlampen zijn populair geworden vanwege het feit dat ze de belangrijkste nadelen van gloeilampen hebben weggewerkt en in ruil daarvoor een ongewoon heldere gloed hebben gekregen. Het is aan te raden om bij deze lampen grote lampen te gebruiken voor de verlichting van grote ruimtes, en kleine spots op die plekken waar grotere lampen gewoonweg niet passen.

TL-lampen

Tegenwoordig is het de meest economische vorm van verlichting. Lineaire fluorescentielampen worden veel gebruikt in de industrie, maar ook in specifieke gebieden zoals aquariumverlichting, wintertuinverlichting, cosmetologie en vele andere. Compacte spiraallampen vervangen gloeilampen in het dagelijks leven, kantoorverlichting en commercieel vastgoed.

Kwikdampen gloeien in een fluorescentielamp bij lage druk. Het belangrijkste verschil met eerdere soorten lampen is dat de lichtbron niet de boog zelf is onder invloed van elektriciteit, maar de secundaire straling die optreedt wanneer ultraviolette straling wordt geabsorbeerd door een speciale binnenlaag - een fosfor.

Bovendien kunnen deze lampen een breder scala aan kleuren produceren, waaronder oogvriendelijk daglicht. In moderne kroonluchters wordt meestal een patroon speciaal voor fluorescentielampen geleverd.

UV-lampen

Dit is een type fluorescentielamp met een speciaal filter waarmee je licht in het ultraviolette spectrum kunt uitstralen. Soms wordt dergelijke verlichting voor in huis gebruikt als designoplossing, maar meestal hebben deze lampen een specifieker doel.

Ultraviolette lampen worden gebruikt om de echtheid van bankbiljetten bij banken en winkelbalies te verifiëren. Met een speciale donkere lamp creëren ze decoratieve verlichting op reclamezuilen, etalages, in het theater.

Ultraviolette lampen worden echter het meest gebruikt in de geneeskunde. De kiemdodende ultraviolette zender steriliseert kamers, instrumenten en werkoppervlakken in zieken- en operatiekamers, desinfecteert lucht en water. Op een andere manier wordt dit apparaat een kwartslamp genoemd.

De kwartsmethode wordt ook gebruikt in de fysiotherapie. Het menselijk lichaam wordt verwerkt met behulp van ultraviolette golven van een strikt gedefinieerde lengte, die het regeneratieve vermogen van de huid verhogen, het metabolisme verbeteren en de immuniteit verbeteren.

Er zijn andere soorten verlichting, zoals kwikbooglampen voor straatverlichting en industrie. De belangrijkste lichtbron is een elektrische boog in kwikdamp. HID-lampen worden ook gebruikt in de industrie en straatverlichting. Ze zien eruit als kwik, dezelfde elektrische ontlading gloeit erin, alleen in andere gassen en hun mengsels.

Aanbevolen: