Waarom Appelbomen, Peren, Kersen En Pruimen Niet Elk Jaar Vrucht Dragen

Waarom Appelbomen, Peren, Kersen En Pruimen Niet Elk Jaar Vrucht Dragen
Waarom Appelbomen, Peren, Kersen En Pruimen Niet Elk Jaar Vrucht Dragen

Video: Waarom Appelbomen, Peren, Kersen En Pruimen Niet Elk Jaar Vrucht Dragen

Video: Waarom Appelbomen, Peren, Kersen En Pruimen Niet Elk Jaar Vrucht Dragen
Video: Boer Tom vertelt hoe en wanneer je het beste je fruitbomen kunt snoeien 2024, Maart
Anonim

Elke tuinier heeft zijn eigen favoriete fruitbomen. Iemand geeft de voorkeur aan appelbomen, iemand aan peren. Maar voor de schoonheid van hun tuin en een gevarieerde oogst planten alle tuinders verschillende soorten fruitbomen. En bijna iedereen heeft zo'n probleem: appelbomen, peren, kersen en pruimen dragen niet elk jaar vruchten, maar ze doen het met tussenpozen gedurende één seizoen. Waarom gebeurt dit?

Waarom appelbomen, peren, kersen en pruimen niet elk jaar vrucht dragen
Waarom appelbomen, peren, kersen en pruimen niet elk jaar vrucht dragen

Allereerst kan overvloedige bloei en de vorming van eierstokken leiden tot onregelmatige vruchtvorming bij appel en peer. Dit put de bomen drastisch uit, vertraagt hun groei en leidt er uiteindelijk toe dat de knoppen voor de oogst van het volgende jaar niet of in kleine hoeveelheden worden gelegd.

Een ander kenmerk van dergelijke vruchtvorming is de verkeerde selectie van variëteiten. Er zijn appel- en perenrassen die elk jaar een oogst opleveren. En dit komt voornamelijk door het feit dat ze geen kruisbestuiving nodig hebben en zich onderscheiden door uniforme legging van fruitknoppen, een grote hoeveelheid gebladerte aan bomen en de vroegste val van reservebloemen en eierstokken.

De frequentie van de oogst van kersen en pruimen wordt vaak geassocieerd met negatieve klimatologische omstandigheden in de winter en de lente. Op hen worden fruitknoppen in de winter voortdurend beschadigd door vorst, vooral na opwarming, wanneer ze het meest gevoelig zijn voor lage temperaturen. Vorst tijdens de bloei, evenals een koudegolf aan het einde van de bloei, wat leidt tot een verhoogde bloei en slechte vruchtvorming, veroorzaken grote schade aan kersen en pruimen. Vorst onder de -2 graden heeft niet alleen een negatief effect op kersen en pruimen, maar ook op appels en peren.

Om uw fruitbomen elk jaar vrucht te laten dragen, moet aan een aantal specifieke voorwaarden worden voldaan:

1. Voer het hele seizoen goed onderhoud uit aan de tuin: regelmatig water geven, snoeien, droge en aangetaste takken verwijderen, topdressing, enzovoort.

2. Zet bomen niet op laaggelegen plekken waar koude lucht lang stilstaat.

3. Kies de juiste rassen voor uw tuin, en let daarbij vooral op bestuivende rassen.

4. Verdeel de belasting van bomen met fruit correct. Dit proces kenmerkt zich door een afname van het aantal vruchtknoppen, reserve bloemen en eierstokken door deze uit te dunnen en takken in te korten bij het snoeien. De belasting kan alleen voor appels en peren worden genormaliseerd.

Als u zich aan deze paar voorwaarden houdt, zal uw tuin u elk jaar verrassen met een goede en smakelijke oogst.

Aanbevolen: