Hoe Kies Je Een Elektrische Decoupeerzaag?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Elektrische Decoupeerzaag?
Hoe Kies Je Een Elektrische Decoupeerzaag?

Video: Hoe Kies Je Een Elektrische Decoupeerzaag?

Video: Hoe Kies Je Een Elektrische Decoupeerzaag?
Video: Algemene techniek : werken met de decoupeerzaag 2024, Maart
Anonim

Een elektrische decoupeerzaag is een onmisbaar werkinstrument voor zowel de thuisvakman als de professional. De decoupeerzaag is geschikt voor het werken in een huishoudelijke omgeving, maar ook in de productie. Hij zal verschillende taken aankunnen: hij zal een cirkel, een golf en andere vormen uit elk materiaal snijden, of het nu plastic, hout, staal, steen of keramische tegels is.

Hoe kies je een elektrische decoupeerzaag?
Hoe kies je een elektrische decoupeerzaag?

Wat is een puzzel?

Een decoupeerzaag (of decoupeerzaag) is een elektrisch aangedreven handgereedschap dat lichtgewicht en lichtgewicht is. Het is ontworpen voor het snijden van lijnen, dwars-, lengte- en vormsnijden van plaatmateriaal.

Met een elektrische decoupeerzaag kunt u de volgende soorten werkzaamheden uitvoeren:

- rechte sneden;

- kromlijnige snede;

- maak zowel ronde gaten als rechthoekige gaten.

Huishoudelijke en professionele puzzel

Elektrische decoupeerzagen zijn:

- huishouden;

- professioneel.

Huishoudelijke elektrische decoupeerzagen kunnen staal tot 2-4 mm dik zagen, houten delen tot 70 mm. De verwachting is dat er van tijd tot tijd een huishoudelijk hulpmiddel zal worden gebruikt. Daarom zijn de eisen daarvoor niet zo hoog als voor de professionele. Veel bekende merken maken dit instrument niet in Japan, Zweden of Duitsland, maar in Polen of China. De aanbevolen totale gebruikstijd voor een huishoudelijke decoupeerzaag is ongeveer 20 uur per maand. De kosten van zo'n tool zijn veel lager dan die van een professionele. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden voor het uitvoeren van werkzaamheden aan het huis of de garage voldoende.

Professionele gereedschappen zijn gemaakt van betrouwbaardere materialen en mechanismen. Er worden hogere eisen aan gesteld, omdat het een hoge productiviteit moet hebben, bestand moet zijn tegen zware belastingen en zo gemakkelijk mogelijk moet zijn voor het werk. Een professionele elektrische decoupeerzaag kan aluminium tot 20 mm, staal tot 10 mm, hout tot 80-135 mm zagen. De kosten van dergelijke tools zijn afhankelijk van hun kracht, merkpopulariteit en de beschikbaarheid van extra functies.

Criteria voor het kiezen van een elektrische decoupeerzaag

De belangrijkste indicator van de prestaties van de puzzel is zijn kracht. Het beïnvloedt de snedediepte van het te snijden materiaal, de kwaliteit van de snede en de duur van een probleemloze werking. Huishoudelijke elektrische decoupeerzagen hebben een vermogen van 350 W en professionele - van 580 tot 750 W.

Houd er rekening mee dat de krachtigste modellen van decoupeerzagen zwaar zijn.

De pendelfunctie verlengt de levensduur van het zaagblad aanzienlijk. Wanneer het zaagblad omhoog beweegt, beweegt het slingermechanisme het zaagblad naar voren, wanneer het naar beneden beweegt, beweegt het terug. Hierdoor "bijt" het zaagblad beter in de boom en verwijdert het zaagsel beter, waardoor de zaagsnelheid meerdere keren wordt verhoogd. Voor het grof bewerken van spaanplaat, triplex of planken is het aan te raden de slingertrilling op maximaal te zetten. Een zuivere en gelijkmatige snede kan worden verkregen met minimale amplitude of door de pendelfunctie te deactiveren.

Bijna alle elektrische decoupeerzagen zijn uitgerust met de functie om de helling van de zool aan te passen. De kanteling van de zool zorgt voor een vooraf bepaalde afwijking van de oorspronkelijke verticaal van het zaagblad - de zogenaamde "bevel cut". Sommige elektrische decoupeerzagen zijn uitgerust met een getrapte kantelverstelling van de zool, andere zijn glad. De getrapte afstelling is stevig bevestigd en door de soepele afstelling kunt u de snijhoek van het materiaal nauwkeuriger aanpassen.

Aanpassing van de slagfrequentie is nodig om de beste snijkwaliteit te garanderen bij het werken met verschillende materialen. Hoe harder en dichter het te zagen materiaal, hoe lager de slagfrequentie nodig is om het te zagen, terwijl oververhitting van het blad wordt vermeden. Voor hout is de maximale snelheid ingesteld, en voor keramiek en metaal - het minimum. Bovendien wordt bij het gebruik van smalle en dunne vormzagen de minimale frequentie van de zaagbladslag ingesteld.

Als u van plan bent om met verschillende soorten materialen te werken, is de beschikbaarheid van de functie voor het aanpassen van de slagfrequentie een must.

Besteed aandacht aan het bestandsvervangingssysteem. Deze laatste kan worden bevestigd met schroeven of een kleminrichting waarmee u snel een versleten snijmes kunt vervangen zonder speciaal gereedschap. Hitachi-modellen hebben bijvoorbeeld een Power-lock-systeem voor snelle zaagbladwissel.

Even nuttig is de functie van het automatisch afblazen van zaagsel, dat wordt geproduceerd door een ventilatiesysteem voor het koelen van de elektromotor. Dit bevrijdt de zaaglijn van stof en zaagsel. De functie van aansluiting op een stofzuiger houdt de werkplek schoon, verbetert de zichtbaarheid van de snede en verwijdert fijnstof dat schadelijk is voor de gezondheid tijdens het werk.

Secundaire extra functies zijn optioneel, maar erg handig: de aanwezigheid van een snijlijnverlichtingslamp, een laservizier voor het maken van krullende sneden, de mogelijkheid om het netsnoer los te koppelen. Verlichting van het zaaggebied met een ingebouwde lamp maakt het gemakkelijk om te werken in omstandigheden met onvoldoende hoofdverlichting.

Welke puzzel is beter?

U moet een elektrische decoupeerzaag kiezen nadat u al zijn functies hebt geanalyseerd. U moet beslissen welke u echt nodig heeft en welke u kunt negeren. Immers, hoe functioneler de tool, hoe hoger de kosten.

Van oudsher zijn Bosch decoupeerzagen toonaangevend op de markt voor elektrisch gereedschap. Er wordt aangenomen dat het idee om 's werelds eerste puzzel te maken, van dit Duitse bedrijf is. Niet minder populair onder professionals en thuiswerkers is een elektrische decoupeerzaag vervaardigd door het Japanse bedrijf "Makita", evenals de Russische "Interskol" (Rusland). Er zijn veel positieve recensies over deze merken decoupeerzagen op de forums voor elektrisch gereedschap.

Aanbevolen: