Hoe Maak Je Een Pijpenbuiger Voor Een Profielpijp?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Pijpenbuiger Voor Een Profielpijp?
Hoe Maak Je Een Pijpenbuiger Voor Een Profielpijp?
Anonim

Het buigen van een profielbuis en het geven van de gewenste vorm aan de bocht is een vrij lastige handeling. Gebruik hiervoor een speciaal gereedschap - een pijpenbuiger, die u zelf kunt proberen.

Hoe maak je een pijpenbuiger voor een profielpijp?
Hoe maak je een pijpenbuiger voor een profielpijp?

instructies:

Stap 1

In de regel kunt u zelf een handmatige pijpenbuiger maken, die wordt gebruikt voor werkzaamheden op een bouwplaats of in een thuiswerkplaats. Bij de productie worden stationaire pijpenbuigers gebruikt, die de handmatige buigmachines aanzienlijk overtreffen in sterkte en impactgebied. Ze zijn echter duur en het is niet altijd nodig om speciaal gereedschap te kopen om een enkele pijp te buigen.

Stap 2

Het ontwerp van de pijpenbuiger hangt direct af van de diameter van de pijpen zelf. Als ze niet dikker zijn dan 20 mm, kan de functie van een pijpenbuiger worden uitgevoerd door een gewone betonplaat met gaten erin. In deze gaten worden sterke stalen pinnen gestoken. Als u een dunne buis tussen de pinnen doorlaat, kunt u deze in elke richting buigen tot de gewenste straal.

Stap 3

Als de buisdikte meer dan 25 mm is, moet een complexere constructie worden gemaakt. Bevestig twee rollen met een cirkelvormige doorsnede van het zijvlak aan de basis. De straal van de zijrand van de rol moet overeenkomen met de diameter van de buis die u wilt buigen. Steek de buis tussen de rollen en maak een van de uiteinden vast. Bevestig het andere uiteinde aan de lier en bedien deze. De buis zal buigen tot de gewenste straal.

Stap 4

Om vloeiende vouwlijnen te behouden, kunt u een beroep doen op de hete methode. Vul de pijp met kwartszand en sluit beide uiteinden af met houten matrijzen. Boor een paar kleine gaatjes aan het uiteinde van de buis om het ontsnappen van gassen tijdens het buigen niet te belemmeren. Markeer een bepaald gedeelte van de pijp met krijt en verwarm het tot de gewenste temperatuur. Buig de verwarmde buis volgens de sjabloon met behulp van een zelfgemaakte pijpenbuiger gemaakt van een metalen pen, die vooraf aan de betonplaat moet worden bevestigd. Dergelijke eenvoudige methoden voor het buigen van pijpen zullen u helpen de onnodige kosten van de aanschaf van een fabriekspijpenbuiger kwijt te raken.

Aanbevolen: