Hoe Appelbomen Te Transplanteren?

Inhoudsopgave:

Hoe Appelbomen Te Transplanteren?
Hoe Appelbomen Te Transplanteren?

Video: Hoe Appelbomen Te Transplanteren?

Video: Hoe Appelbomen Te Transplanteren?
Video: Hoe een volwassen boom transplanteren 2024, Maart
Anonim

Elke tuinier weet dat het verplanten van een boom altijd stressvol is voor de plant. Maar er zijn situaties waarin dit onvermijdelijk is: het veranderen van de lay-out van de site, het renoveren van de tuin, overcompacte beplanting of het behouden van een oude variëteit. Het is vooral jammer voor de tuinman om zijn favoriete appelbomen te verlaten als de site wordt verkocht of gewijzigd. Kunnen volwassen appelbomen worden getransplanteerd? Dit kan natuurlijk wel, maar volgens bepaalde regels.

Hoe appelbomen te transplanteren?
Hoe appelbomen te transplanteren?

Het is nodig

  • - tuingereedschap;
  • - stoffen linten en strakke touwen;
  • - matten of wortelplanken;
  • - water, landingspalen, striae.

instructies:

Stap 1

Overweeg voordat u een volwassen boom opnieuw plant, meerdere keren of dit zo nodig is. Het is niet de moeite waard om zieke en zwakke bomen te herplanten (met schade aan de stam en wortels). Volwassen appelbomen kunnen worden herplant als ze jonger zijn dan 15 jaar. Voor dwergonderstammen is deze periode iets langer.

Stap 2

Bereid plantgaten voor op een nieuwe locatie. Ze moeten 1,5 keer zo groot zijn als de aarden klomp van de getransplanteerde boom. Graaf de grond op, verwijder al het onkruid. Vul de grond met organisch materiaal en kalk als de zuurgraad hoog is. Bereid palen voor om de getransplanteerde bomen te ondersteunen, elk minimaal 3 stuks.

Stap 3

Transplantatie kan het beste worden gedaan tijdens de rustperiode van de plant (vroege lente of herfst). In beide gevallen mogen er geen bladeren aan de boom zitten. Als in de herfst, verwijder dan de losse bladeren. Markeer de zijkanten van de horizon op de stam met krijt of verf.

Stap 4

Hang of update etiketten met de variëteit, onderstam en leeftijd van de appelbomen. Probeer een boom op te graven met basiswortels en een grote kluit aarde. Het totale volume van het wortelstelsel moet tijdens de transplantatie minstens de helft van het volume van de kroon zijn. Schud de aarde niet van de wortels. Wikkel bij het graven en vervoeren van een appelboom een zachte doek om de stam, zodat je de bast van de stam niet beschadigt. Verpak de aarden bal in een mat, gaas of schede met planken. Buig de skeletachtige takken voorzichtig naar de romp.

Stap 5

Probeer de appelbomen zo snel mogelijk op nieuwe plaatsen te planten. Onthoud dat hoe korter de tijd tussen het graven en planten van een boom, hoe beter deze wortel zal schieten. Zet de appelboom in dezelfde verhouding tot de zijkanten van de horizon. Plaats de aarden bol in het plantgat zodat de wortelhals iets boven het grondniveau komt. Bedek de wortels met losse, vruchtbare grond en laat geen gaten achter. Waterput. Bind de boom aan de staken. Volwassen bomen met een grote klomp aarde zullen zeker bezinken, dus binnen een maand de appelbomen bijwerken, aarde toevoegen.

Stap 6

Probeer bij het verplanten van een grote boom een evenwicht te bewaren tussen het bovengrondse deel en de wortels. Om dit te doen, moet u de kroon bijsnijden. Gebruik een snoeischaar of zaag om gebroken, niet goed groeiende, in elkaar verstrengelde takken te verwijderen. Ontlaad de kroon van de appelboom zodat een mus vrij tussen de takken kan vliegen. Dit zorgt voor een optimale verlichting van de bladeren in het komende groeiseizoen. Bedek alle wonden met tuinlak.

Aanbevolen: