Waarom Worden Groene Tomaten Zwart?

Waarom Worden Groene Tomaten Zwart?
Waarom Worden Groene Tomaten Zwart?

Video: Waarom Worden Groene Tomaten Zwart?

Video: Waarom Worden Groene Tomaten Zwart?
Video: Aardappel en tomatenplaag voorkomen! - Grow, Cook, Eat #36 2024, Maart
Anonim

Zwarte vlekken op nog groene tomaten zijn een van de meest voorkomende problemen voor tuinders. De aangetaste vruchten zijn volledig ongeschikt voor menselijke consumptie. Er zijn veel redenen voor dit ongeluk.

Waarom worden groene tomaten zwart?
Waarom worden groene tomaten zwart?

Het zwart worden van tomaten kan leiden tot rotting, gebrek aan of overmaat aan kunstmest, overtollig vocht en plantenplagen. Met de juiste zorg en tijdige behandeling kunnen tomaten van deze plaag worden gered.

Eerst moet u de oorzaak van het verschijnen van zwarte vlekken bepalen. Als de zwartheid zich door de tomaat verspreidt en het vruchtvlees eronder altijd hard is en geen sap bevat, is de plant getroffen door droge toprot. Het verschijnt wanneer de grond overmatig zout is, wat gebeurt wanneer een grote hoeveelheid kunstmest wordt toegepast. De uitweg is eenvoudig: je moet een tijdje stoppen met voeren. Bovendien kan rot verschijnen met een gebrek aan calcium. In dit geval kunt u de tomaten besproeien met een oplossing van calciumnitraat.

Tomaten kunnen ook zwart worden door zeer droge grond en het zogenaamde "kruipen" van de wortels naar de oppervlakte. In dit geval zullen tomaten intensief vocht uit de lucht opnemen, wat meestal ongelijkmatig gebeurt. Vanaf hier worden de vruchten bedekt met donkere vlekken.

De reden voor het verschijnen van zwartheid op tomaten kan het ontbreken van sporenelementen zoals magnesium en boor zijn. In deze situatie kunt u de planten voeden met een oplossing van magnesiumsulfaat en boorzuur.

Meestal zijn tomaten bedekt met zwarte vlekken als gevolg van een ziekte die Phytophthora wordt genoemd. Het beïnvloedt niet alleen de vruchten, maar ook de stengels, bladeren van de tomaat. De ontwikkeling van Phytophthora wordt mogelijk gemaakt door een hoge luchtvochtigheid, sterke temperatuurschommelingen, koude dauw, frequente ochtendmist en een kleine afstand tussen de struiken. Soortgelijke weersomstandigheden treden meestal op in augustus, net op tijd voor het rijpen van tomaten. Als de luchtvochtigheid in uw omgeving altijd hoog is, moet u preventief tomaten met Bordeaux-vloeistof besproeien.

Daarnaast kunnen tomaten zwart worden door industriële emissies. Geen enkele tuinman is hiertegen verzekerd, wiens perceel niet ver van een plant ligt. Ongeacht de oorzaak van de zwarte vlekken, verwijder altijd het aangetaste fruit. Het is het beste om de aangetaste groene delen van de plant te verbranden.

Aanbevolen: